It's okay to treat yourself...

Dagen derpå – 10 myter om tømmermænd

På sådan en tømmermænds søndag, er der ikke noget mere oplagt, end at bringe emnet på banen. Jeg ligger selv under dynen, har haft bedre dage end i dag, og drømmer om i morgen tidlig, når jeg vågner igen UDEN tømmermænd. Men hvad er tømmermænd egentlig for noget? Kan man selv gøre noget for at forebygge dem, eller kan vi bare ikke komme uden om dem?

tømmermænd

Tømmermænd er et udtryk for de ubehagelige og fysiologiske effekter af et højt indtag af fx alkohol. På ‘lægesprog’ kaldes det også veisalgia.

Stoffer i alkohol, der giver tømmermænd:

Methanol: Methanol kaldes også træsprit eller CH3OH. Forgiftning med methanol kan på sigt give synssvækkelse eller permanent blindhed. I alvorlige tilfælde desuden lavt blodtryk, bevidstløshed efterfulgt af åndedrætslammelse og død.

Formaldehyd: Methanol oxideres i leveren til formaldehyd, der også kaldes methanal eller HCHO. Ved indtagelse af formaldehyd kan der opstå hoste og mavesmerter; større kan give slimhindeætsninger og diarré.

Myresyre: Formaldehyd omdannes i kroppen til myresyre, der også kaldes methansyre eller HCOOH. Myresyre indgår i forsvarssystemerne hos flere dyr og planter, f.eks. myrer og brændenælder.

Fusel: Fusel er et biprodukt dannet under alkoholens gæring. Det lugter ubehageligt og består af propyl-, butyl- og amylalkoholer. Fusels rolle i forbindelse med tømmermænd er omdiskuteret.

Tømmermænd skyldes flere ting – Alkohol dehydrerer kroppen, og det giver dårligere søvn. Når alkohol nedbrydes, dannes der gift i kroppen, som påvirker både hoved, mave og muskulatur.

image_1363536446250818

10 MYTER OM TØMMERMÆND

1. Stærk sprut giver færre tømmermænd
Tømmermænd er altid individuelle. Det er ligegyldigt, om man drikker alkohol med høje eller lave alkoholprocenter, for i sidste ende afhænger det altid af den promille, som man har opnået. Det giver altså ikke færre tømmermænd at drikke et par shots eller en stærk vodka i stedet for øl.

2. Man får færre tømmermænd, hvis man drikker alkohol rent
Jo flere stoffer kroppen skal nedbryde, jo flere tømmermænd får man. Derfor giver det altså ikke færre tømmermænd at holde sig til en ren whisky eller kun drikke vodkashots i stedet for at blande sodavand eller lignende i.
Kroppen skal nedbryde nedbryde sukkerstofferne, hvis man blander alkoholen op med fx sodavand, men i sidste ende er det indtagelsen af alkohol, der har den helt afgørende betydning.

3. Man får flere tømmermænd af at blande forskellige typer alkohol
En myte fortæller, at det er farligt at blande de forskellige typer af alkohol, og det er der faktisk noget om.
Hvis man drikker en masse forskelligt alkohol, får kroppen flere stoffer, den skal nedbryde, og det er hårdere for den. Mængden af forskellige stoffer, som kroppen skal nedbryde, har stor betydning for, hvor mange tømmermænd man får. Det er fx en forklaring på, hvorfor mange får relativt få tømmermænd, hvis de fx drikker vodka med danskvand.

4. Mørke alkoholer giver flere tømmermænd
En myte siger, at jo mørkere alkohol man drikker, jo flere tømmermænd giver det. TRUE STORY!
Rødvin og mørk sprut som fx cognac og whisky indeholder flere stoffer, som kroppen skal nedbryde ud over ethanol, fx fuselolie. Kroppen får mere at arbejde med, end havde man holdt sig til lyse alkoholer som øl og vodka.
Mørk alkohols koncentration af methanol (træsprit) er langt højere. Methanol nedbrydes til giftstoffer som formaldehyd og myresyre.
Hvidvin, gin, vodka og ren alkohol indeholder derimod lavere mænger af methanol. De giver altså færre tømmermænd, men man slipper dog ikke helt for hovedpinen dagen efter, selvom man holder til lys spiritus.

5. Hvis du først drikker vin og derefter øl, får du flere tømmermænd
Det har ingen betydning, hvad man drikker først, for det bliver alt sammen blandet nede i maven. Som tidligere nævnt, giver det dog flere tømmermænd, jo flere forskellige stoffer kroppen skal nedbryde. Man bør altså holde sig til enten det ene eller det andet.

6. Man får flere tømmermænd af at kombinere druk med rygning
Det er højst sandsynligt rigtig, at man får det dårligere dagen efter, at man har drukket, hvis man samtidig ryger eller er i en røgfuld atmosfære. Det skyldes, at tobaksrøg også inderholder en masse stoffer, som kroppen skal bruge kræfter på at nedbryde.
Der opstår ikke en kemisk reaktion, der gør, at druk kombineret med rygning gør tømmermændene dobbelt så slemme. Rygning medfører bare, at kroppen bliver mere belastet.

7. Det hjælper at drikke kaffe eller vand sideløbende med alkohol
En myte lyder på, at hvis man forsøger at undgå tømmermændene dagen derpå, bør man drikke en masse væske i mellem sine drinks, men passet det overhovedet, at det har en gavnlig effekt for tømmermændene?
Kaffe har ingen direkte effekt, men det er klart, at hvis man drikker kaffe mellem hver genstand, vil den tid man drikker forlænges, og man bliver ikke så hurtigt fuld. På selve aftenen kan kaffe gøre dig mere frisk pga. koffein indholdet, men dagen derpå, kan det have den modsatte effekt. Det er derfor bedre at drikke vand.

8. Mad, saltvand eller kaktuspiller hjælper mod tømmermænd?
Mange har den overbevisning, der i blandt mig selv, at når man kommer hjem fra en bytur, nupper man sig lige noget at spise, drikker et glas vand med salt eller tager nogle kaktuspiller eller hovedpinepiller. Men har det overhovedet en effekt dagen derpå?

Jeg tror vidst, at vi alle kender til, at have prøvet at drikke alkohol på tom mave, og det kan hurtigt gå galt. Det kan have sine fordele at få noget at spise, især inden man går i gang med at drikke. Når maven er fuld, tager det længere tid for alkoholen at blive optaget i blodet.
Hvis man allerede er meget fuld, kan det hjælpe at få noget mad at spise, da kroppen har brug for næringen og energien derfra. Det fjerner dog ikke generne ved forgiftningstilstanden.
Når man sidder og drikker, er det super lækkert at spise noget med salt, og dagen efter har man også ekstra meget lyst til salt. Det er dog yderst sjældent, at kroppen er i direkte saltmangel.
Kaktuspiller siges at skulle have en tømmermændsforebyggende virkning. Jeg har godt nok aldrig prøvet kaktuspillerne, men hvis man tænker lidt logisk, skulle det være meget utroligt, hvis en pille skulle gøre en forskel. Idet at pillen skal indtages med et glas vand, er det snarere vandet, der har den positive effekt på den dårlige tilstand.

9. Kan man forbrænde alkohol hurtigere ved at tage et bad, løbe eller danse?
Nogle har måske den overbevisning, at hvis de har danset hele natten, forbrændes alkoholen hurtigere. Det er dog en myte, og man kan ikke sige noget om, hvor hurtigt folk hver især forbrænder alkohol. Det eneste man kan sige noget om, er at det er en konstant proces, og man kan ikke gøre noget for at alkoholforbændingsprocessen forløber hurtigere.
Det varierer meget, hvor hurtigt man hver især forbrænder alkohol – nogle gør det hurtigere end andre, og især kropsstørrelsen har noget at sige.
Følelsen af at være mere frisk efter et koldt bad eller en løbetur, kan godt være til stede, men det gør ikke alkoholpromillen mindre.

10. Hvorfor er der nogen, der ikke får tømmermænd?
Der findes næsten ikke noget værre, end hvis dem man har været i byen med, har det rigtig godt dagen derpå, og man selv pendler mellem sengen og toilettet.
Faktisk spiller genetikken en rolle her, og derudover siges det, at personer med et højt alkoholforbrug gennem længere tid ikke får tømmermænd. Kroppen udvikler en slags tolerans.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

It's okay to treat yourself...