Grove hveder
I dag er det St. bededag, og der hører sig varme hveder til. De stammer helt tilbage fra gammel tid, hvor bagerne ikke måtte arbejde på helligdage, og derfor ikke kunne levere brød til folket. Derfor blev bagerne nød til at bage “hvedeknopper” som kunne købes dagen inden og opvarmes på selve store bededag.
Jeg fandt denne opskrift på samvirkes hjemmeside. De har flere forskellige slags opskrifter på varme hveder, men denne faldt lige i min smag, da de er lidt grovere af slagsen, med flere fibre som gør at de mætter lidt mere end de luftige originale hveder lavet på hvedemel og oftest også en del smør.
Du skal bruge:
20 g gær
3 dl vand
2 spsk brun farin
2 tsk kanel
75 g groftrevet gulrod
50 g grove havregryn
400 g hvedemel
1 tsk fint salt
75 g fuldkornsmel
1. Rør 20 g gær ud i 3 dl vand
2. Tilsæt 2 spsk brun farin, 2 tsk kanel, 1 tsk salt, 75 g groftrevet gulerod, 50g grove havregryn samt 150 g hvedemel
3. Rør det hele godt sammen
4. Ælt 75 g fuldkornsmel og de sidste 250 g hvedemel i dejen og ælt videre i ca. 5 min. indtil dejen er godt sammenhængende
5. Sæt dejen til hævning tildækket et lunt sted i 1 time (jeg lod mine hæve i køleskabet natten over)
6. Form dejen til 8-10 boller og fordel dem i en bradepande med ca. 2 cm mellem hver. Det er vigtigt de ligger forholdsvis tæt, så de får lov til at hæve ind i hinanden.
7. Lad dem efterhæve i ca. 30 min.
8. Pensel bollerne med lidt vand
9. Bag hvederne ved 200 grader i ca. 20 min. indtil de er gyldne
Lad hvederne køle lidt af inden servering, skær dem op og rist dem lidt på begge sider. Bollerne har en rigtig lækker sød smag fra den brune farin, gulerødderne og kanelen. De kan derfor sagtens nydes som de er, eller med en lille klat smør. Jeg serverede mine med lidt ost, marmelade og honning og ikke mindst en god kop te 😀
Har i alle sammen tradition for at spise varme hveder St. bededag og i så fald, hvem skal i så spise dem med? God forlænget weekend 🙂
Namnam, det ser herre lækkert ud!