Porretærte med gedeost og soltørrede tomater
Tærte er altid en god løsning, når aftensmaden skal være nem men lækker, og ikke mindst når køleskabet er fyldt med æg, der skal bruges før sidste salgsdato.
Denne tærte indeholder ikke særlig mange ingredienser, men er stadig meget smagsfuld, fra både gedeosten og de soltørrede tomaters karakteristiske smage. Derudover indeholder den porre, som jo er en af sæsonens grøntsager netop nu. Porre kan erstatte løg, som jo især er relevant for mig, nu hvor løg og hvidløg ikke er tilladt på Fodmap dieten. Den er lidt mere mild i smagen, men du skal være opmærksom på, at det kun er den grønne del af porren, du må bruge, hvis du lever efter Fodmap principperne. Heldigvis er det her det største indhold af vitaminer og mineraler befinder sig, så det det er jo kun et plus. Generelt er poren en grov grøntsag med et kostfiberindhold på 2,2 g pr 100 g. Den indeholder bl.a. vitaminerne A og B og mineralerne kalium og zink.
Porren gør sig ikke kun godt i tærter, men er også god når den serveres kogt som tilbehør til kødretter eller i marinade. Den er også god i supper, sammenkogte retter og kan også bruges rå i salater eller som drys på maden.
Til denne tærte skal du bruge (4 personer):
Tærtedej (se fx en opskrift på en lige her. Jeg bagte dejen med speltmel, så den dermed også er Fodmap venlig)
300 g porrer
4 æg
2 dl mælk
50 fast gedeost
1½ tsk salt
25 g hakket soltørret tomater
Friskkværnet salt og peber
70 g parma- eller seranoskinke
1. Start med at rul tærtedejen ud og læg den i en smurt tærteform
Lad den hvile i ½ time i køleskabet inden den forbages i 15 min. ved 200 grader
2. Skær den hvide del fra porren og del porren i to. Skyl den grundigt med vand og bladr gennem porrens lag til alt jord og sand er væk. Ryst vandet af porren og skær den i ½ cm ringe
3. Læg porrerne på den bagte tærtebund
4. Pisk æg, mælk, gedeost, soltørret tomat, salt og peber sammen
5. Hæld æggemassen ud over porrerne og bag tærten i ovnen ved 200 grader i ca. 40 min.
6. Lad tærten afkøle i et par minutter indtil den har sat sig. Bag imens skinken i ovnen ved 220 grader i et par minutter, indtil den er sprød og ikke for mørk, da det vil resultere i en brændt smag
7. Server skinken til tærten evt. sammen med en frisk salat
Gedeosten i tærten kan være meget dominerende. Personligt elsker jeg selv ostens karakteristiske smag, men er man ikke til det, kan den nemt undlades eller erstattes med almindelig ost eller frisk parmesanost.
Det ser vildt lekkert ud mus :*