Flutes med rodfrugter

Kokosolie

kokosolieDa jeg har forleden dag bagte en skøn banan brownie, var en af ingredienserne kokosolie. Olien er meget ny i mit køkken, og jeg var nysgerrig omkring dens gavnlige egenskaber, og om den i det hele taget er sund at bruge. Jeg researchede derfor en masse, og kom frem til følgende:

Kokosolien findes ikke i flydende form ved stuetemperatur, men burde i stedet hedde kokosfedt. Rapsolie findes fx i flydende form ved stuetemperatur, fordi den har et lavt indhold af mættet fedt. Jo mere mættet fedt et produkt indeholder, desto mere fast vil det være. Kokosolien har et meget højt indhold af mættet fedt, som vi jo egentlig bliver rådet til at holde os fra. Man bør derfor ikke indtage det i uanede mængder. Dog er det et bedre alternativ både til madlavning og i bagværk end smør og palmeolie, i forhold til hvordan det påvirker forholdet mellem HDL- og LDL-kolesterol.

kokosserDer findes dog mange gode grunde til at byde kokosolien velkommen i sit køkken. Her får du hele 5 af slagsen:

1. Til stegning og bagning ved høje temperaturer

Kokosolien er især anbefalelsesværdig til stegning og bagning ved høje temperaturer, da den ikke udvikler de skadelige transfedtsyrer. Idet kokosolien vil afgive smag til maden, bør du lige overveje, om smagen passer til det, du har tænkt dig at lave. Den fungerer godt i de fleste varme retter og specielt i asiatiske køkken eller i desserter, bagværk og smoothies.

2. Få masser af energi fra kokosolien
Kokosoliens store indhold af mellemkædede fedtsyrer, kan nemt optages i kroppen. Derfor kan olien give dig energi langt hurtigere end andre fedttyper kan.

3. Styrk dit immunforsvar og fordøjelsessystem
Kokosolien kan være gavnlig, for folk der lider af irriteret tyktarm og Crohn’s. Igen er det de mellemkædede fedtsyrer, der er gode mod fordøjelsessystemet. Et fordøjelsessystem der fungerer optimalt, er altafgørende for et godt immunforsvar.

4. Bekæmp bakterier
Omkring 50% af fedtsyrerne i kokos er laurinsyre. Denne syre er kendt for sine unikke egenskaber i kosten, relateret bl.a. til dets virus-, bakterie-, og svampedræbende funktion.

5. Lad kokosolien gøre dig smukkere
Ikke kun i køkkenet er olien gavnlig. Den kan også bruges som massageolie, creme på tør hud for at opnå en sundere, glattere og yngre hud. Derudover fungerer den også som en mild og effektiv makeup-fjerner og som olie i badeværelset.

kokosolie urtekramMen hvilken kokosolie skal man vælge og er der forskel på kvaliteten?
Kokosoliens kvalitet kan variere meget alt efter hvilken slags nødder, der bruges, og hvordan den udvindes, om olien yderligere er forarbejdet (fx. blegning, afduftning, raffinering og hærdning) samt mange andre faktorer. De spiller alle sammen ind på, hvor høj en kvalitet olien har, og hvor god den er rent smagsmæssigt.

Opbevar olien tørt og ikke i direkte sollys. Den kan dog også opbevares i et køleskab, men vil blive tykkere og mere grumset at se på. Holdbarheden er ca. 1 års tid og vil med tiden få en uønsket bismag, som afslører, at det er på tide at skifte den ud.

Hvad må konklusionen så være?
Derfor må konklusion, som med alt andet være, at alt bør spises med måde. Brug kokosolie til stegning og bagning ved høje temperaturer, men lad ikke kokosolien erstatte de andre sunde umættede olietyper som fx rapsolie og olivenolie. Brug den i stedet som alternativ i stedet for smør og palmeolie.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Flutes med rodfrugter