Squash-lasagne

Lær’ at slip kontrollen

Indlægget her er skrevet på baggrund af, at en sød læser kontaktede mig, og var interesseret i, hvordan en sund og realistisk kostplan kunne se ud for mig. Der er ingen tvivl om, at der findes utroligt mange bloggere, der blogger om sund mad, træning og deres udvikling på længere sigt – man tror jo nærmest ikke de spiser noget i løbet af dagen for at nå deres uopnåelige resultater. Man kunne nærmest også fristes til at tro, at de ikke går op i andet end træning, træning og endnu mere træning efterfulgt af en ordentlig røvfuld broccoli og tørststegt kylling.
Sådan ser min hverdag heldigvis ikke ud… i hvert fald ikke længere! Jeg indrømmer gerne, at jeg førhen var mere fanatisk, og gik utrolig meget op i, hvad jeg spiste, og hvor meget jeg fik trænet. Jeg kan stadig ikke undvære min træning, og den skal helst foregå et par gange i ugen. Jeg kan hurtig mærke på mig selv, hvis tiden ikke har været der. Det gør mig i dårligt humør. Selvfølgelig går jeg stadig op i, hvad jeg spiser, men jeg synes, at jeg har arbejdet meget med, at give plads til netop det min krop craver efter uden at sidde tilbage med den dårlige samvittighed. Det er nærmest en helt lettelse at nå dertil, for det andet fylder utrolig meget, og det er jeg sikker på, at mange af jer læsere kan ligge genkende til, er det ikke sandt?

Min baggrund og opdragelse
Jeg er opvokset i en skøn kernefamilie, og er meget taknemmelig for, at jeg altid har fået serveret mad, som primært var lavet helt fra bunden. Som i alle andre familier kunne vi da også indimellem køre forbi det lokale pizzeria og nuppe en stor klam pizza med hjem, som var lige hvad vi trængte og havde overskud til – det er absolut intet helligt i dette! Det jeg vil frem til, er bare, at jeg altid har fået serveret nogle gode solide hovedmåltider. Morgenmaden bestod ofte af den traditionelle havregryn med mælk, frokosten var rugbrød med pålæg, frugt, grøntsagsstænger, rosiner mm. – jeg husker tydeligt min mors rugbrødsmadder, der var skåret i trekanter, og fyld med salat og pålæg, så madpakken var en fryd for øjet. Det visuelle betyder enormt meget og især for børn! Aftensmaden var oftest kartofler med en god solid flødesauce, men igen var den lavet helt fra bunden og dertil årstidens grøntsager, frikadeller eller andet kød. Convinience, som jo er færdigproducerede fødevarer, der især er til gavn for travle forbrugere, der vil spare tid, var heldigvis ikke noget man så særlig ofte herhjemme. I stedet var min mor god til at lave store portioner og fylde fryseren godt op, til dage hvor der var ekstra travlt eller lysten til at lave mad ikke var tilstedeværende.
Jeg kan tydeligt mærke, at opdragelsen har haft en stor indvirkning på den måde jeg selv lever på i dag. Jeg går selv meget op i, at mine hovedmåltider er sunde. En typisk dag for mig kunne fx. se ud som følgende:

Morgenmad:
– Havregrød m. diverse frugt blandet i eller ovenpå
– Laktosefri yoghurt (tro mig, jeg savner min ellers elskede skyr!!!!) med diverse frugt og hjemmelavet müsli
– Bananpandekager
– Havregryn med banan og mælk
– Hjemmelavede boller m. pålæg
– Ommelet eller scrampled æg

Frokost:
Ommelet m. diverse grøntsager, kylling og pesto
– Rugbrød eller hjemmelavede speltboller med alt fra avocado, kyllingepålæg, serano, mozzarella, rucolla, pesto mm.
– Rester fra gårdsdagens aftensmad

Aftensmad:
– Red curry med en masse grøntsager, kokosmælk og kylling
– Rispapir ruller med grøntsager og kylling
– Diverse tærter
– Rodfrugt rösti med kyllingefrikadeller og tomat-mozzarella salat
– Hjemmelavet pizza på en grovere bund med forskelligt slags fyld

Overstående er bare en masse eksempler, og jeg synes selv, at jeg er ret god til at variere hvad jeg spiser. Især er jeg blevet mere bevist om at spise efter sæsonens grøntsager, da de som oftest smager bedre og er til fordelagtige priser. Jeg er også blevet godt til at lave større portioner og fryse dem ned i små portioner – det reder mig selv på den værste dag!

freedom
Lær’ at slip kontrollen
Min pointe med hovedmåltiderne er, at så længe man får sine basismåltider, vil der altid være en begrænsning for, hvor meget du kan indtage udover dette. Alle mennesker har deres cravings efter en lang dag på arbejdet eller i skolen, eller for alle os pigers vedkommende, findes der utallige undskyldninger for, at vi ‘på den tid om måneden’ har tilladelse til at spise så meget chokolade og kage, som vores krop har brug for, i hvert fald i følge vores egen mening.  Alt dette mener jeg bestemt der skal være plads til. Livet bliver for surt, hvis ikke man lærer at give slip. Alt den kontrol er ikke godt for noget!

Hjemme hos min familie har vi altid haft et stort slikskab, som er frit tilgængeligt for den lækre sult. Det har både haft sine fordele og ulemper. Jeg kunne tydeligt se ulempen i at have sådan et, da jeg flyttede hjemmefra og fandt ud af, at lysten til slik mm. faktisk ikke var der så ofte længere. På den anden side tror jeg klart det har haft sin fordel, da jeg på den måde er blevet opdraget således, at der aldrig har været noget jeg er blevet forbudt. Så længe jeg spiste min aftensmad op, så kunne jeg ind i mellem godt få lov til noget sødt, hvis det var det jeg havde lyst til. Der har altid været begrænsninger, da jeg var yngre, men jeg tror alligevel, det er den rigtige måde at gøre det på. Det du forbyder dig selv, vil du automatisk have mere lyst til – det er i hvert fald min erfaring, er der nogen der kan nikke genkende til det?

Jeg er nået til det punkt i mit liv, hvor jeg føler, at jeg hviler meget mere i mig selv. Jeg får plads til min træning en 3-4 gange om ugen, hvilket får mig til at nyde livet mere. Det giver mig plads til at gå ud med veninderne i weekenderne og drikke en masse vin og drinks, blande en kæmpe pose slik på en helt almindelig onsdag ‘bare fordi det kun er onsdag én dag i ugen’, eller spise kage fordi jeg kan og har lyst.

Mit budskab med indlægget er bare at få dig til at tænke lidt mere over, om det virkelig er det værd, at gå og tænke over alt hvad du propper i munden? I hvert fald er det vigtigt at finde en balance, ellers bliver livet sku’ for surt. Nyd livet, spis den kage du netop ikke kunne modstå, men brug i stedet et par timer i  ugen på at komme i træningstøjet og få dig rørt – din krop vil elske dig for det!

8 kommentarer

 • Rigtig inspirerende indlæg du har lavet! Der er helt klart nogle gode punkter, som er værd at følge.

  Men jeg har lige et spørgsmål. Hvorfor har du skiftet din skyr ud med laktosefri yoghurt?

  Hilsen
  Daniel

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • healthup

   Hej Daniel.
   Tusind tak! Jeg er glad for, du kan lide det, da det er nogle meget personlige holdninger og meninger, jeg har fået skrevet ned.
   Forstår godt dit spørgsmål, men det er rent og skær, fordi jeg er blevet konstateret medfødt laktoseintolerant, så jeg har desværre måtte skippe skyren, som jeg ellers var vild med i mange sammenhænge.
   Vh. Christina

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Okay 🙂 Frygtede lige at skyr var blevet en no-go. Jeg synes nemlig det er rigtigt lækkert og det er jo fyldt med proteiner.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • healthup

   Hehe nej nej, jeg tror skam skyr er kommet for at blive, det er jo et fantastisk produkt! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Rigtig dejligt indlæg. <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • healthup

   Tusind tak Caroline! Det er jeg glad for at høre 🙂
   Knus

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla Christensen

  .. Og hvor er det dog rigtigt!
  Jeg har en enorm sød tand, og har forbudt mig selv at spise usundt i form af slik, kager og hvad der ellers hører til i den usunde kategori, i alle ugens hverdage. Det lyder måske meget fornuftigt, MEN når jeg så en sjælden gang “falder i” og spiser eks. slik en tirsdag aften, får jeg den vildeste nedtur og følelsen af, at være virkelig ussel – måske du genkender det?
  Når det er sagt, vil jeg egentlig bare frem til, at selvfølgelig må man det! Tusinde tak for en nødvendig øjenåbner, og for altid gode og inspirerende indlæg. (;
  Kh. Camilla.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • healthup

   Hej Camilla.
   Er glad for at høre at du kan ligge genkende til det jeg skriver. Du har nemlig ret i, at man virkelig får dårlig samvittighed når man ‘forbyder’ sig selv noget!
   Kh. Christina

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Squash-lasagne