Sunde pandekager

Hold dit blodsukker stabilt

Når jeg kommer hjem fra skole eller efter en lang dag på arbejde, er mit blodsukker oftest helt i bund. Jeg får lyst til hvad som helst, og det er nemt at lade sig friste af SLIK og KAGER.
For at undgår at lade sig friste, bør man holde sit blodsukker stabilt. Derudover er et stabilt blodsukker også med til at give et større overskud og mere energi i hverdagen. Vi fungerer optimalt, når vores blodsukker er stabilt.

Der kan være forskellige årsager til et for højt eller svingende boldsukker. Hos nogle mennesker virker insulinet ikke som det skal, og blodsukkerniveauet bliver forhøjet. Det er kendetegnet for sukkersyge, hvor de selv må sprøjte insulin ind i blodet, fordi kroppen ikke selv kan producere nok.
For os der ikke har sukkersyge, kan vi selv medvirke til, at holde blodsukkeret stabilt. For det første kan det ske igennem regelmæssig motion. Motion øger cellernes insulinfølsomhed, og kan derfor sænke blodsukkerniveauet og øge risikoen for type 2 diabetes. Derudover er det godt at spise mellemmåltider i løbet af hele dagen, da det sikrer at blodsukkeret holdes på et stabilt niveau. Det er dog vigtigt, hvilke fødevarer vores mellemmåltider og hovedmåltider består af. Kulhydrater er en vigtig energikilde i vores kost, men det er ikke lige meget, hvilke kulhydrater man vælger. Der er stor forskel på hvor stor en blodsukkerstigning forskellige kulhydrater giver.
Kulhydraternes evne til at hæve blodsukkeret kaldes deres ”glykæmiske indeks”. Det Glykæmiske Indeks (GI) viser hvor hurtigt en fødevares kulhydrater nedbrydes og optages i blodet. Jo højere indeks, des hurtigere optages kulhydratet i blodet.

Kulhydrater med højt GI er ”hurtige” og giver en stor og hurtig blodsukkerstigning.
Kulhydrater med lavt GI er ”langsomme” og giver en langsommere og mere jævn stigning.

Spiser man et måltid med mange ”hurtige” kulhydrater, f.eks. hvidt brød, sukker, hvide ris, kiks, slik og kager, vil man få et stort, men kort udsving i blodsukkerniveauet. I løbet af en halv time er blodsukkeret faldet igen, og man føler sig træt og har trang til endnu et hurtigt ”kick”. Spiser man derimod et måltid med mange ”langsomme” kulhydrater, f.eks. groft brød og grøntsager, får man en jævn og langsom stigning. Det giver et mere stabilt blodsukker og en længere mæthedsfornemmelse.

Følgende er mit bud på en god mellemmåltidssnack efter en lang dag i skole eller på job:

Skyr
Jordbær
½ vaniljestang
Hjemmelavet müsli

Jordbærrene koges ved lav temperatur sammen med kornene af en halv vaniljestang samt selve vaniljestangen. Den afkøles og serveres ovenpå skyr, som toppes med lidt hjemmelavet müsli.

IMG_2608

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sunde pandekager