Eddername bønner

Koldthævede boller med chiafrø

 

 

chiafrø

På messen i søndags var jeg så heldig at få en prøve med hjem på nogle chiafrø.
Jeg havde hørt meget om dem i forvejen, men aldrig begivet mig ud i at lave noget med dem før.

Chia kaldes også salba, og er små frø, som er 100% naturlige. De er rige på omega-3-fedtsyrer og fibre samt har rigtig mange ernæringsfordele. Følgende bør overbevise jer om, hvor geniale de rent faktisk er:

Frøene indeholde 8 gange mere omega-3 end laks, 4 gange flere fibre end hør, 6 gange mere kalk en sødmælk, 30% flere antioxidanter end blåbær og 15 gange mere magnesium end broccoli og masser af proteiner!!
Kroppen er i stand til at danne de fleste aminosyrer selv, men der er 8 aminosyrer, som kroppen skal have tilført dagligt via de fødevarer, som vi spiser. En fødevare der indeholder alle 8 aminosyrer kaldes et komplet kosttilskud, og det er lige nøjagtig hvad chia er.
Endvidere vil 15 g chiafrø dagligt have en positiv effekt på dit fordøjelsessystem, da de er med til at holde maven i gang.

Fremgangsmåde
Man kan enten vælge at sætte sine frø i blød i vand, mælk eller andet væske, hvorved de på få minutter vil få en nærmest géle-agtig masse, som man tilsætter sin dej. Derved bliver frøene smagsneutrale og vil ikke kunne fornemmes i brødets struktur, selvom de stadig bidrager med alle de gode næringsstoffer.
En anden måde at anvende dem på er, som jeg har valgt, at tilsætte frøene direkte i dejen. De vil i stedet få en ‘knasende’ effekt i brødet, og resultere i brød med lidt mere ‘bid’ i.
Til sidst kan man også riste dem på en tør pande først, og de vil i stedet bidrage med en nøddeagtig smag.
Alt i alt, kan du altså anvende dem på 3 forskellige måder og tilføje chia og lidt ekstra væske (da frøene binder vand) til din yndlings brødopskrift.

Køb chia frøene i bl.a. Føtex, Irma, Super Brugsen og i de fleste helsekost forretninger.

Min opskrift lyder på (9stk):
20g gær
Vand
1 tsk salt
1 tsk honning
1/2 dl chiafrø
1/2 dl hørfrø
Hvedemel
Grahamsmel

IMG_30271. Gæren røres godt ud i vandet
2. Honning og salt tilsættes
3. Chia- og hørfrøene hældes i blandingen
4. Dernæst tilsættes grahamsmel og tilsidst hvedemel
5. Dejen æltes rigtig godt sammen.

Jeg har en tildens til altid at bage lidt på ‘gefühl’, så jeg beklager, at jeg ikke har de præcise afmålinger på hele opskriften. Hovedreglen er dog, at dejen skal have tilpas nok mel i sig, til at kunne æltes godt sammen, men til gengæld er det også vigtigt at huske på, at der ikke må tilsættes for meget mel, da det resulterer i et rigtig tørt brød. Derudover binder chia frøene, som tidligere nævnt, sig til vand, så lidt ekstra væske bør tilsættes dejen.
Jeg lod den hæve natten over i køleskabet. Morgenen efter var det nemt at tage den ud af køleskabet, forme den til boller, lade bollerne efterhæve i en halv time og sætte dem i ovnen. De bages ved 200grader i ca. 15min. VOILA – nybagte morgenboller 😀

chiaboller samlet
chiabollersamlet2Bollerne blev rigtig gode, men til en anden gang vil jeg anbefale at tilsætte et surmælksprodukt til dejen, idet chiafrøene suger meget vand til sig, og det vil gøre dem mere svampede og lækre.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Eddername bønner