Dadelgrød

Broccolisalat med kalkunbacon

Broccoli er PIVSUNDT – det tror jeg kun, at det er de færreste af os, der ikke ved. Men hvorfor er det nu lige, at vi associerer broccoli med den sunde livsstil?

Først og fremmest er broccoli meget kaloriefattig. Grøntsagens næringsindhold ser ud som følgende:
Energi: 45 kcal
Protein: 5,3 gram
Fedt: 0,6 gram
Kulhydrat: 6,1 gram
Kostfibre: 3,2 gram

Broccoliens vigtigste indholdsstoffer:
Broccoli er rig på mikroskopiske plantestoffer, som er med til at styrke vores immunforsvar. Derudover indeholder den nogle af naturens stærkeste antioxidanter, som er med til at forhindre kolesterolet i vores blodårer til at sætte sig i vores karvægge og blive oxideret. Så længe oxidationen ikke finder sted, vil kolesterolet være harmløst, og derfor ses broccolien som nøglen lidt et sundt kredsløb.

Derudover kan broccoli være med til at forebygge kræft, da grøntsagen bl.a. har et højt indhold af C-vitamin. Vitaminet er med til at neutralisere de frie radikaler, som menes at kunne føre til kræft. Vi behøves faktisk kun at indtage 50g broccoli, for at opfylde det anbefalede dagsbehov af C-vitamin.
Også folat findes i store mængder, og kan være med til at forebygge hjertesygdom og brystkræft.

Sådan bruger du broccolien bedst:
Broccolien kan bruges i mange forskellige sammenkogte retter, wok, tærte, salater, supper mm. eller som tilbehør til et stykke kød. Den bedste måde du kan anvende broccolien på er, at dampe den i stedet for at lade den stå og trække i et stort vandbad. Tabet af de sunde næringsstoffer vil på den måde minimeres.

OPSKRIFT PÅ BROCCOLISALAT

broccolisalat.
kalkunbaconBacon er et must i en traditionel brocolisalat! Jeg har dog valgt at skifte den almindelige bacon ud med kalkun bacon i stedet. Her er fedtindholdet betydeligt lavere. Næringsindholdet pr. 100g lyder som følgende:
130kcal, 18g protein, 1g kulhydrat og 6g fedt.

Hvis man sammenligner det med en pakke almindelige bacon stykker i tern, lyder næringsindholdet pr. 100g eksempelvis på:
290kcal, 16g protein, 0-1g kulhydrat og 25g fedt

Det er hele 160kcal og 19g fedt mindre. Win win situation! For mig er der ikke den store forskel, jeg synes stadig, at det smager skønt med sin saltede og røgede smag.

Ingredienser:
1 broccoli hoved
1 lille rødløg
125g kalkunbacon
½ rød peberfrugt
25g pinjekerner
25g solsikkekerner
50g rosiner

Dressing:
100g creme fraice (5% fedt)
Lidt groft salt
Lidt peber
½ tsk honning
1 tsk friskpresset citronsaft
1 tsk balsamicoeddike

1. Broccolien rengøres og deles i små buketter (broccolistokken kan også bruges, og skæres også i små tern)
2. Buketterne dampes. Der hældes ca. 2 cm vand i bunden af en gryde og det bringes i kog. Broccolien hældes i og det damper i ca. 2-3 min. Smag evt. på broccolien allerede efter 2 min. for sikre at den stadig er sprød.
3. Rødløg og den røde peber skæres i små tern
4. Kalkunbaconet steges på panden og pinje- og solsikkekerner ristet med
5. Alle ingredienserne til dressingen blandes sammen og smages til med salt og peber
6. Ingredienserne til broccolisalaten blandes sammen i en skål
7. Dressingen vendes sammen med broccolisalaten
8. Salaten trækker i køleskabet i 1 time før den serveres

broccolisalatbroccolisalat med kalkunbacon
Salaten velegner sig godt som aftensmad, og så er frokosten også redet dagen efter 😀

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dadelgrød