Fiberige banan- og blåbærmuffins

Spis kage med god samvittighed

kager plotJeg har en MEGET stor svaghed for kager, men desværre feder de oftest rigtig meget pga. deres høje indehold af sukker og fedtstof.
Først og fremmest er det vigtigt at nævne, at jeg også synes, at det er vigtigt at synde en gang imellem, men den dårlige samvittighed sniger sig alligevel ind på mig, og hvorfor så ikke bage nogle kager der er sunde, men samtidig velsmagende? De kan i stedet nydes med god samvittighed.
Mit mål med mine opskrifter på søde sager er, at man ved blot små ændringer i de traditionelle kageopskrifter kan gøre kagerne mere ernæringsrigtige. Nedenfor ses nogle forslag til ændringer.

mel

MEL
________________________________________
_______
I stedet for en del af hvedemelet kan man anvende en mel-type med et højere indhold af kostfibre. Det kunne fx være grahamsmel, fuldkornsmel eller havregryn. Dette mel indeholder enten hele kernen eller forarbejdede kerner. Hvis kernerne er forarbejdet til fx mel, skal melet indeholde alle de oprindelige dele af kornet (frøhvide, skaldele og kim), for at der er tale om fuldkornsmel. Netop fordi disse typer mel indeholder alle dele af kornet, er de særligt rige på kostfibre, vitaminer og mineraler. De er gode for vores fordøjelse og reducerer bl.a. risikoen for tyktarmkræft. Ydermere er der fedtsyrer og e-vitaminer, som kan beskytte os mod allergi.
Man skal dog ikke skifte mere end en tredjedel af hvedemelet ud, hvis man stadig ønsker et luftigt resultat. Ellers kan kagen have en tendens til at blive for tung.

 

æble

 

 

 

SUKKER
_____________________________________________
__
Sukkeret kan erstattes med frugt, da det bidrager med sødme og saftighed til kagen. Eksempler kunne være modne bananer eller frugtmos (selvfølgelig uden tilsat sukker). Frugtsukker er langt bedre for kroppen end almindeligt sukker, da det kan optages direkte fra tarmen, og derved ikke skal gennem en nedbrydelses proces, som almindeligt sukker skal, for at kunne optages. Ydermere stimulerer almindeligt sukker bugspytkirtlen til at lave for meget insulin. Det vil påvirke blodsukkeret og appetitten vil øges. Trangen til søde sager kan øges, og vi vil i sidste ende spise mere sukker og andre raffinerede kulhydrater (fx slik eller hvidt brød).
Ved at erstatte sukkeret med frugt, udnyttes de sundhedsmæssige fordele som frugten har i form af vitaminer, mineraler og antioxidanter. I modsætning til sukkeret, som kun er tomme kalorier og kun bidrager med sødme og energi.

 

 

 
olie.

DET GODE FEDT
_______________________________________________
Udskift smør med flydende vegetabilske olier, som fx olivenolie. Her er sammensætningen af fedtsyrer langt bedre, da de inderholder mere umættet fedt og mindre mættet fedt end almindeligt smør gør. Det mættede fedt giver en dårlig regulering af blodsukkeret og et højt kolesteroltal, hvor risikoen for blodpropper er høj. Det umættede fedt beskytter derimod mod netop dette. Derfor kalder vi det for det gode fedt.
Dog skal man stadig huske på, at det umættede fedt stadig feder ligeså meget som det mættede, selvom det er sundere for kroppen. Fokus bør i stedet ligge på mængden af fedt, og det er altså muligt at reducere mængden af fedt i den enkelte opskrift, men samtidig nå et ligeså godt resultat.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fiberige banan- og blåbærmuffins