Jordbær bowl

Hjemmelavet koldskål med appelsin eller jordbær

Koldskål er absolut en del af den danske sommer. Den kan købes i mange forskellige varianter i supermarkederne. Her spiller både udseende, smag og konsistens en rolle, i forhold til hvilket produkt vi vælger at købe. Men koldskål er sundhedsmæssigt helt i orden! Koldskål er fedtfattig mælk tilsat lidt sukker, citron og måske æg, tykmælk og vanilje. Det der egentlig er den store synder i denne sammenhæng, er kammerjunkerne (eller faktisk burde vi kalde dem kammerkagerne), som indeholder rigtig mange kalorier – faktisk helt op til 25 kcal pr kammerjunke, hvilket ville svare til at spise 1 æble, hver gang man havde spist to kammerjunker. Det bedste ville derfor være at erstatte kammerjunkerne med nogle sunde alternativer, hvor koldskålen i stedet ville blive et sundt mellemmåltid i stedet for en dessert. Alternativerne vil jeg komme ind på senere i indlæget – først og fremmest selve koldskålen!

Der findes ikke noget lækre end hjemmelavet koldskål! Igen findes der tusinde af måder, man kan lave den på, og man kan selv være med til at styre, hvad man har lyst til, at der skal i den. Det vigtigste er, at man selv kan lide det, man laver.
Min favoritkoldskål er luftig, cremet og frisk. Den har en god balance mellem sødmen og det sure – den ikke er alt for sød, men vaniljen er stadig gennemtrængende, og til sidst har den et frisk twist fra enten citron eller appelsin.
Den koldskål man kan købe, har jeg bestemt intet imod, og på en varm sommerdag, ser jeg mig nemt tilfredsstillet med denne. Sammenlignet med en hjemmelavet koldskål lavet på ægte kærlighed, er de dog lidt triste og syntetiske i smagen. Det er ofte fordi de er lidt mere vandede i konsistensen, og kun har fået smag fra citron- og vanilje-aroma.

Forleden lavede vi hjemmelavet koldskål på kokkekurset. Det var en kæmpe succes, så jeg synes jeg vil dele opskriften med jer her.

Appelsinkoldskål – Den lækre og cremede:
Denne opskrift er svaret, på den bedste koldskål der findes. Den blev lavet på kokkekurset i aftes, og min veninde Clara, lagde al sin kærlighed i den. Den er tilmed lidt anderledes end dem vi kender, da citronen er udskiftet med revet appelsinskal og saft.

Du skal bruge (4 personer):
1 liter kærnemælk
4 æggeblommer (pasteuriserede eller ej)
½ vaniljestang
100 g sukker
Revet appelsinskal fra 1 økologisk appelsin (kan evt. udskiftes med citron)

1. I Danmark er salmonellaproblemet ikke længere et stort problem, men det er derfor stadig på egen risiko, at vælge ikke-pasteuriserede æg. For at være 100% sikker på at salmonella bakterierne dræbes ved tilberedningen af maden, skal de opvarmes, men hvis man vælger ikke-pasteuriserede æg, ligges æggene forsigtigt i en gryde med kogene vand og skoldes i ca. 5 sek.
2. Pisk dernæst sukker med æggeblommer, til det er hvidt og tykt
3. I en anden skål piskes resten af sukkeret med kærnemælken, indtil det er opløst
4. I kærnemælkblandingen rives skallen af ½ appelsin og lidt appelsinsaft. Kom også kornene fra den halve vaniljestang heri og pisk
5. Bland de to blandinger og smag på koldskålen – vurder om du er tilfreds med resultatet, eller om du ønsker mere sødme fra vanilje, sukker samt appelsin eller mere kærnemælk, for at fortynde den og gøre den mindre cremet, men mere frisk

appelsinkoldskål med crunchkoldskål med crunch (2)

Jordbærkoldskål uden æg – Den lette og sunde:
Denne opskrift er en del lettere at lave, og tilmed lidt sundere bl.a. pga. det lave sukkerindhold.

Du skal bruge (4 personer):
1/5 l tykmælk eller A38
1/5 l kærnemælk
Friske jordbær efter ønske
1 vaniljestang, kornene herfra
2 spsk sukker
Lidt friskpresset citronsaft

1. A38, kærnemælk og vanilje blendes grundigt sammen
2. Hvis man ønsker, kan man som jeg, blende nogle friske jordbær i selve koldskålen, som tilfører en lækker sødme. Dernæst smages den til med sukker og citronsaft
3. Server koldskålen med friske jordbær og hjemmelavet honning crunch
jordbærkoldskål
Alternativer til kammerjunkere
Der findes mange forskellige alternativer til de fede kammerjunker. Jeg må indrømme, at jeg elsker de små kager, og sommetider køber dem, bare fordi de hører til koldskålen. Jeg vil snart forsøge mig ud i, at bage mine egne – Er der nogle af jer læsere, der har prøvet en god opskrift i vil dele? 😀 Indtil videre lyder mine forslag til gode alternativer på:

1. Ristede rugbrødscroutoner
Skær den ønskede mængde rugbrød ud i små tern og lig dem på en bageplade. Hæld en smule olie på dem og tilsæt groft salt. Bag dem i ovnen ved ca. 180 grader indtil de får en gylden farve og en sprød konsistens.

2. Honning crunch
Havregryn, sesam og solsikkekerne ristes på panden ved middel temperatur indtil det har fået en smule farve. En stor spsk. honning tilsættes, og blandingen vendes heri. Dernæst bages crunchen i ovnen ved lav varme – ca. 100 grader, indtil crunchen er blevet sprød. Lad den køle af inden den serveres ovenpå koldskålen.

IMG_4463
3. Frysetørrede bær
De frysetørrede bær kan købes i specialbutikker eller på nettet. De har stadig masser af smag og crunch, som supplerer den cremede koldskål rigtig fint.

4. Friske bær
Friske bær er et perfekt mach til den koldskålen. Mine favoritter er jordbær, blåbær og hindbær – vælg det der er i sæson netop nu, her er smagen bedst!

4 kommentarer

 • Ine

  Nam nam nam nam nam nam nam, jeg er så ked af at jeg ikke fikk været der igår!!!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • healthup1356035903593

   JA, vi skulle have vist hvornår det var planen vi skulle lave det, så vi kunne ha’ fået det rykket til når du kommer tilbage igen næste gang :/ Laver det til dig når du er i København og sommeren er kommet tilbage! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Patricia

  For det første, tak for en dejlig og IKKE fanatisk sundhedsblog. Det er fedt. Jeg eeelsker også koldskål, og fandt en opskrift på sunde kammerjunker. http://nannahau.com/protein-koldskal-og-grove-protein-kammerjunker/ – de skal dog have lidt mere i ovnen end der står, men det er et meget godt alternativ 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • healthup1356035903593

   Hej Patricia
   Tusind tak for de søde ord, jeg er glad for at høre du synes om min blog. Jeg går rigtig meget op i at have en sund livsstil, med nogle sunde hovedmåltider. Min livsstil ser jeg selv som realistisk, da jeg elsker at bruge tid i et køkken uden at det bliver alt for dyrt og uoverskueligt med for mange ‘mærkelige’ ingredienser. Dermed også sagt at jeg elsker god mad, der smager af noget, gode alternativer til slik og andre tomme kalorier, men at jeg bestemt heller ikke holder mig igen – hellere en ekstra løbetur, for at kunne nyde det jeg netop har lyst til!
   Opskriften ser rigtig god ud, den må jeg helt sikkert snart prøve!!! Mange tak for linket 🙂
   Vh. Christina

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jordbær bowl