Alt for damerne kvindeløbet

Danmarks bedste livret

IMG_8838
For nogle uger siden, blev jeg kontaktet af en caster på mastiff. Hun havde set min blog, og var ikke i tvivl om, at min interesse for madlavning var meget stor. Da det nye program tv2 fri lancerer et nyt program kaldet Danmarks bedste livret, havde de brug for nogle madentusiaster til at deltage. Jeg kontaktede straks min studieveninde Clara, som er mindst lige så glad for at lave mad, som jeg selv er. Vi tilmeldte os programmet, og satte straks tankerne i blød omkring, hvad vores medbragte livret skulle være.

Selve programmet foregår et par steder rundt i landet, men da vi ikke kunne deltage, i den der blev afholdt her på Sjælland, måtte vi møde op i Svendborg i stedet. Vi skulle medbringe en portion af vores livret og møde op kl 10.30 ved rådhuset i Svendborg. Der skulle kokkene Claus Holm, Irene Mai og Søren Gericke smage på de retter, som de 30 deltagere havde medbragt.

Før selve dagen, havde vi tænkt meget over, hvad vi skulle medbringe, for at være en af de 6 heldige der ville gå videre til delfinalen. Da programmet kaldes Danmarks bedste livret, var det vigtigt for os, at medbringe en traditionel dansk ret, som vi begge elsker, hvormed vi ville sætte vores eget præg. Vi tænkte mange retter igennem; både foret, hovedret og desserter, men var klart enige om, at desserter var vores foretrukne. Valget faldt til sidst på koldskål (hvis i som læsere kender mig, så kommer det vist ikke som nogen overraskelse 🙂 ). I stedet for at lave en traditionel koldskål, fandt vi på at lave to forskellige. Det blev henholdsvis en dansk præget koldskål med danske jordbær og rugbrødscrunch og en koldskål med hjemmelavet hyldeblomstsaft og hjemmelavede kammerjunkere.

Produktionen gik i gang dagen før, og vi gjorde meget ud af at smage begge koldskåle til, så de fik den rette balance mellem det syrlige og det søde samt at lave kammerjunker i mange forskellige størrelser, for at nå frem til det perfekte resultat. Da aftenen var omme, kunne vi gå i seng med sommerfugle i maven, men med fornemmelsen af, at vi kunne medbringe det der i vores øjne, ville være den bedste livret.

På selve dagen mødte vi op i Svendborg kl 10.30 med opbakning fra begge vores familier. Selve setuppet var helt genialt stillet op – autentisk, lækre rustikke køkkener, kvalitetsmaskiner og udstyr, friske grøntsager mm.

IMG_4705
Ved produktionen af tv er der selvfølgelig en del forsinkelser, så vi kom først på med vores ret kl 14. Selvom vi selv var helt vilde, med det vi havde medbragt, havde mange andre været mindst lige så kreative, så nervøsiteten steg en del. Til vores glædelige overraskelse elskede kokkene vores ret, og ved afstemningen kl 15.30, var vi så heldige at være en af de 6, der gik videre til delfinalen.

IMG_4740IMG_4713
Selvom vi havde håbet på at gå videre, havde vi ikke troet, at vi ville være én af de 6. Vi blev sendt i en bil og skulle nu ud og handle ind til vores livret, for at kunne producere den til byens borgere. De skulle senere komme og smage på alle retterne, og vælge hvem af de 6 der ville gå videre. Dernæst var det bare at gå i gang med at lave retten, som vi fik lov til at lave i det lækreste udendørskøkken i høj solskin.

IMG_8724IMG_8757IMG_8835
Kl. 19 skulle vi være færdige, og Claus Holm bød borgerne velkommen til at smage på de 6 forskellige retter, hvorefter de stemte på deres favorit.

IMG_8775IMG_8822IMG_8813IMG_8821Det var en stor oplevelse at være med – en lang, hård men alt for sjov dag!
Resultatet af programmet kan ses på tv2 fri i starten af september måned.

Hvis i er interesseret i vores opskrifter, er de noget så simple og lyder som følgende:
Koldskål grundopskrift:
1 l kærnemælk
1 l tykmælk
1 stang vanilje
100 g rørsukker
8 pasteuriserede æggeblommer

1. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og bland det med lidt rørsukker, for at sikre at kornene fordeler sig og ikke klumper sammen i koldskålen
2. Pisk æggeblommer, rørsukker og vanilje hvidt og luftigt
3. Bland kærnemælk og tykmælk sammen og vend det forsigtigt i æggeblandingen

Jordbærkoldskål
400 g danske jordbær
Saften af ½ citron

1. Nip jordbærrene og skyld dem grundigt
2. Blend jordbærrene for sig og dernæst sammen med grundopskriften
3. Smag til med citronsaft

Hyldeblomstkoldskål
1 dl hyldeblomssaft (hjemmelavet givet den bedste smag)
Saften af 1 citron

1. Bland hyldeblomstsaften med grundopskriften
2. Smag til med saften af 1 citron

Rugbrødscrunch
1 rugbrød der ikke er skåret i skiver i forvejen

1. Skær 1/4 af et rugbrød i meget tynde skiver og skær dernæst rugbrødsskiverne i lange tynde stave eller mindre tern, hvis det er at foretrække
2. Lig rugbrødet på en bageplade med bagepapir og dryp det med lidt olivenolie
3. Bag det i ovnen ved 100grader indtil det er godt sprødt

Hjemmelavede kammerjunkere
1 vaniljestang
300 g blødt smør
100 g rørsukker
skal af 1 økologisk citron
2 æg
500 g hvedemel
2 tsk. bagepulver
2 tsk. hjortetaksalt
1 spsk kardemomme
1 lille nip salt
2 dl mælk

1. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og bland det med lidt rørsukker, for at sikre at kornene fordeler sig
2. Pisk smør, sukker, vaniljekort og citronskal luftigt i en røremaskine
3. Skru ned for hastigheden og tilsæt æggene et ad gangen
4. Sigt mel, bagepulver, hjortetaksalt, kardemomme og lidt salt over i en skål og bland det godt
5. Tilsæt skiftevis lidt af melblandingen og mælken i røreskålen, og kør indtil dejen er glat
6. Hæld dejen i en frysepose, klip et lille hul og afsæt små toppe efter ønskende størrelse på en bageplade med bagepapir
7. Bag kammerjunkerne i max. 5 min i en forvarmet ovn ved 150grader, skru herefter ned til 100 grader, og lad dem bage færdigt i 30min. Hold øje med at de ikke får for meget farve
8. Lad kammerjunkerne køle helt af og server dem til den iskolde hyldeblomstkoldskål

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Alt for damerne kvindeløbet