Blomkålsris

Livet som laktoseintolerant

Der er noget galt…
Jeg har igennem de sidste par år ikke haft det særlig godt med min mave. Det har fyldt rigtig meget i min hverdag ikke at kunne fungere optimalt. Jeg har tænkt meget over, om der var visse fødevarer, jeg ikke kunne tåle, men har været overbevist om, at der ikke var noget bestemt min mave reagerede på. Jeg besluttede mig dog alligevel for at få lavet nogle allergitest for en sikkerhedsskyld. Først blev jeg henvist til specialister, som undersøgte mig, men ikke mente det var nødvendigt med allergitest, da det forekommer så sjældent. Efter et år mere uden nogen former for bedring, fik jeg endelig overtalt min læge til, at jeg kunne få taget en glutentest, som viste sig at være normal. Efterfølgende måtte jeg IGEN overtale min læge til at give mig en henvisning til en specialist, som endelig ville henvise mig til at få foretaget en laktosetest og diverse andre prøver. Det har været en kæmpe proces at få lov til at få dem taget, og eftersom min læge i dag kunne fortælle mig, at mine prøver viste at jeg er laktoseintolerant, sidder jeg tilbage med en meget skuffet følelse. Hvis jeg dog bare havde fået lov til at få den taget for flere år siden, ville jeg have været bevidst omkring, hvad det egentlige problem var.

no milkIronisk nok, skrev jeg i mit sidste indlæg, at jeg altid har været meget opsat på, ikke at forbyde mig selv visse former for fødevarer, da jeg med sikkerhed får større lyst til det, jeg ikke ‘må’ spise. Det er svært at erkende, at jeg nu skal undvære mange af de ting, jeg elsker alder mest; min yndlingsmorgenmad skyr, mælken på min havregryn, skæreost på en nybagt bolle, mælkechokolade der smelter på tungen, en stor klam magnum på en varm sommerdag, koldskål med kammerjunker, kartoffelsalat som det perfekte tilbehør til grillmaden..  jeg kunne blive ved! Man kan ærgre sig nok så meget, men den positive side af sagen er, at jeg nu kan gøre noget ved mit problem. Det kræver, at jeg omligger min kost, og er mere opmærksom på hvad jeg spiser. Det er dog vigtigt at tænke på, at der heldigvis findes mange forskellige alternative produkter, som bl.a. Arla har lanceret, og kan købes i de fleste supermarkeder. Derfor kan jeg bibeholde mange af de retter, jeg kender, og erstatte mælkeprodukterne med nogle laktosefrieprodukter i stedet.

De 3 former for laktoseintolerans
Den primære laktoseintolerans: Normalt producerer kroppen store mængder laktase ved fødslen og i den tidlige barndom, hvor mælken er den primære næringskilde. Efterhånden som kosten bliver mere varieret og mindre baseret på mælk, vil produktionen af laktase aftage. Denne form for gradvis nedtrapning af kroppens produktion af laktase kan føre til symptomer på laktoseintolerans.
Den sekundære laktoseintolerans: Her kan sygdommen skyldes en skade på tarmens slimhinde, fx ved glutenintolerans eller efter en mave-tarminfektion, hvor laktasen midlertidigt kan forsvinde, men gendannes når slimhinden normaliseres i tyndtarmen.
Den medfødte laktoseintolerans: Den sidste form for laktoseintolerans, er den jeg har. Den er medfødt og meget sjælden. Her mangler laktasen allerede fra fødslen. Enzymet laktase er til stede fra fødslen og de første leveår, men vil med tiden forsvinde gradvist. I Danmark har kun ca. 5 % af voksne danskere laktoseintolerans, men 50% af befolkninger i andre dele af verdenen, har erhvervet sig laktoseintolerans.

Hvad betyder det at være laktoseintolerant?
Laktoseintolerans er en tilstand, hvor kroppen ikke er i stand til at optage mælkesukker fra mave-tarmkanelen. Mælkesukkeret vil i stedet gære i tarmen og forårsage maveproblemer. 
Laktose er en type sukker, der findes i mælk. For at mælkesukkeret kan optages i tyndtarmen, skal det spaltes i to dele. I tyndtarmens slimhinde findes et enzym, der kaldes laktase. Det er laktasens opgave at spalte mælkesukkeret. Hvis ikke mælkesukkeret kan optages, vil det binde vand, og medføre diaré. Mælkesukkeret fortsætter dernæst uspaltet ned til tyktarmen, hvor det forbrændes af tarmbakterierne. Denne forbrænding vil medføre luft og rumlen i maven.
Alle børn har en god evne til at optage mælkesukker, men med tiden vil denne evne nedsættes. Laktoseintolerans er en sjældenhed her i Danmark, og jeg var meget overrasket over at blive testet intolerant overfor laktose. Det meste af Nordeuropas og Nordamerikas voksne befolkning har bevaret evnen til at opgage mælkesukker, mens hovedparten af jordens voksne befolkning faktisk ikke kan tåle mælkesukker og er intolerante.

laktosefri mælk

Kan jeg så aldrig spise nogle former for mælkeprodukter igen?
Det er individuelt, hvor følsom man er for nedsat optagelse af mælkesukker. Nogle kan sagtens tåle mælk i kaffen eller et stykke ost et par gange i ugen, mens andre kan mærke det med det samme.
Der er mange fødevarer man umiddelbart ikke ville tænke var ‘forbudte’ for laktoseintollerante mennesker, men det omfatter alligevel en del fødevarer. Mælk, smør, margarine, surmælksprodukter, bagværk, chokolade og mange præfabrikerede fødevarer. Den største udfordring bliver nok at spise ude. Derfor vil jeg primært prøve at holde mig fra sammensatte retter, men i stedet holde mig til enkelte råvare, da det er nemmere at overskue, hvad jeg derved indtager. Derudover vil jeg gøre brug af kosttilskud, der kan indtages som tabletter, og indeholder så meget laktase-enzym, at kroppen selv er i stand til at fordøje større indtagelse af laktose i kosten.

I starten vil jeg udelukke alle former for mælkeprodukter i de første 2 måneder og dernæst langsomt forsøge at indtage visse fødevarer igen, og se hvordan jeg reagerer på dem. Det er heldigvis ikke farligt at være laktoseintolerant, og hvis man ved en fejl kommer til at indtage former for mælkeprodukter, vil man højst kunne mærke symptomerne derpå. Ydermere skal jeg være opmærksom på, at jeg på sigt stadig får dækket mit kalcium behov. Det kunne fx være i form at enkelte skæreoste, grøntsager, nødder, tørret frugt og frø, medmindre jeg vælger at gøre brug af alle de produkter, der er lavet på laktosefri form.

Er nogle af jer læsere også laktoseintolerante? Hvordan har i ændret jeres livsstil, og har i nogle gode råd i vil dele med os andre?

1 kommentar

 • Sara

  Jeg er ked af at høre, at du har fået sådan en kedelig nyhed at vide, men samtidig må det være rart at få besked på, hvad der har været galt!
  Jeg vil lige påpege, at selvom Arla skriver, at deres (f.eks. mælk) er laktosefri, så kan der stadig spores laktose i deres varer.
  Jeg kender en dreng, som er utrolig laktoseintolerant, og han reagerede meget kraftigt på nogle af Arlas laktosefrie varer, hvorved man fandt ud af, at der stadig var spor af laktose
  – bare lige lidt info 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Blomkålsris