Yndlingspandekager

Grønne koteletter – med grøn urterasp og citronkartofler

I dag er jeg at finde i Irma ved Østerport st. mellem 14 og 19 og i morgen igen på Amager. Jeg er ude med en nye kampagne for Økologisk landsforening, som de kalder ‘Gris under åben himmel’. Med denne kampagne, vil vi forsøge at øge salget af økologisk svinekød samt gøre forbrugerne mere bevidste omkring, at der er en stor forskel, specielt når man taler om dyrenes velfærd. Idet svinekød er en af de produktgrupper, hvor der bliver solgt mindst økologi ift. konventionelt kød, vil vi forsøge at give salget et skub i den rigtige retning.

Økologisk svinekød
Hos økologisk landbrug vægtes dyrevelfærd højt. De økologiske svin har først og fremmest god plads at bevæge sig på, da de har adgang til udearealer. En økologisk so skal bo i en hytte på en mark i minimum 5 måneder hver sommer, og de fleste gør det faktisk hele året rundt. De fleste ikke-økologiske svin lever hele deres liv indelukket i en stald. I det hele taget, tages der hensyn til dem, som imødekommer deres naturlige adfærd og behov.
Derudover får grisene økologisk grovfoder, som er godt for deres velbefindende, da det forebygger sygdomme.
Ved at spise økologisk kød, har du som forbruger også større sikkerhed for, at din mad er fri for medicin. Et økologisk dyr der bliver behandlet med medicin, må først blive slagtet, efter der er gået dobbelt så lang tid, som hos et ikke-økologisk dyr. Derved sikres, at det kød vi spiser, er helt fri for rester af medicin, når det er økologisk. Ydermere slipper vi også for resistente bakterier. Forskere har nemlig undersøgt farlige resistente bakterier i kød. En ikke-økologisk gris bliver behandlet med næsten 15 gange mere antibiotika i løbet af sin levetid ift. økologiske grise. Hver gang der benyttes antibiotika, vil risikoen for resistente bakterier stige.
Derudover har Dansk Økologi takket nej til at bruge nitrit i deres produkter, også selvom EU har givet lov til det. Nitrit er et stof der virker konserverende og giver kødpålæg en rød farve, men det er tilmed også mistænkt for at kunne give kræft.

Der findes derfor mange gode grunde til at købe økologisk kød!

Tilberedning af svinekød
Mange, og deriblandt mig selv, finder ikke svinekød nær så tiltalende som meget andet kød. Min overbevisning har altid været, at svinekød er enormt tørt. – og selvfølgelig er det tørt, når man gennemsteger det fuldstændig!!
I stedet bør man salte kødet godt – helst et par timer forinden. Dette bevirker, at kødet bliver saftigt og mørt. Tilsæt ca. 0,3-0,8% salt fx 1 time før stegning.
Når man steger på en pande, er det vigtigt at panden er godt varm, samt at der er tilsat olie, så kødet ikke brænder på. Panden skal varmes så godt op, at fedtstoffet bruser af og bliver gyldent. Koteletten dupppes af med en tør køkkenrulle, før den lægges på panden. Derefter skal kødet steges ved høj temperatur på begge sider i ca. 1 min. på hver side, indtil det er blevet brunet, og til væsken er fordampet. Hvis pandens temperatur er for lav, vil kødet ikke blive brunt men i stedet stege i sit eget saft. Efterfølgende skal kødet steges ved middelvarme, ca. 1 min. på hver side pr. cm tykkelse.

Grønne koteletter – med grøn urterasp og citronkartofler
På jobbet vil jeg stå med en lækker sommeropskrift, som jeg vil dele herinde. Billedet har jeg lånt fra det opskriftshæfte, som jeg vil dele ud, hvori der også befinder sig mange andre dejlige opskrifter. Jeg vil glæde mig til selv at lave opskriften derhjemme snarest muligt.

svinekoteletter
Opskriften lyder som følgende

Du skal bruge (ca. 4 personer):
Citronkartofler:
800 g små kartofler
Saft fra 1 citron
3 spsk olivenolie
Salt og peber
1 bk karse
1 bdt brøndkarse

Koteletter:
Ca. 125 g rasp
2 håndfulde friske
krydderurter, fx persille, basilikum, oregano
Salt og peber
4 økologiske koteletter
Olie til stegning
2 økologiske citroner

1. Start med at tag kødet ud af køleskabet og krydr det med fint salt på begge sider
2. Stil dernæst kødet tilbage i køleskabet, og lad det trække med kartoflerne koger
3. Skrub eller skræl kartoflerne og kog dem i letsaltet vand i ca. 15-20 min. indtil de er møre.
4. Rør citronsaft, olie, salt og peber sammen
5. Hæld vandet fra kartoflerne og lad dem dampe af. Halver dem dernæst og kom dem tilbage i gryden
6. Hæld dressing og karse i gryden og vend det hele godt
7. Hæld kartoflerne ud på et stort fad og fordel brøndkarse henover
8. Kom rasp i en dyb tallerken og hak krydderurterne meget fint
9. Bland urter med rasp og peber og vend koteletterne heri
10. Varm en pande op, kom olie på og brun koteletterne på begge sider ved høj varme. Skru ned til middelvarme og steg koteletterne 1 minut pr. cm koteletten er tyk på hver side (Koteletterne er mest saftige og møre, når de er rosastegte – skær evt. en lille flig af det ene hjørne og tjek om kødets centrum har den ønskede farve. Er koteletterne
stadig ferske i centrum, så læg dem tilbage på panden og steg videre)
11. Halver citronerne og steg dem i ca. 1 minut så overfladen bliver gylden.

Server koteletterne med den lune kartoffelsalat. De stegte citroner kan presses over kartoflerne og kødet.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Yndlingspandekager