Gulerods-pastinaksuppe med ingefær, chili og kokos

Quinoa-havregrynsgrød med appelsinsaft

quinoagrødI dag ville jeg forsøge mig med en nye slags morgengrød. Jeg er glad for havregrød, men eftersom det kun er tilladt at spise 25g pr portion på LowFodmap dieten, er det ikke nok til at gøre mig mæt alene. Derfor har jeg fundet nogle alternativer. Bl.a. har jeg lavet en boghvedegrød med banan og kanel, men denne gang blev det til en grød med halv quinoa og halv havregryn.

Quinoa
Quinoa har et enestående højt næringsindhold, og kaldes derfor også “the supergrain”.
Der findes mange tusinde arter af quinoa, og det er derfor svært at definere næringsprofilen helt præcist, men afhænger af jordkvalitet, vokseforhold og høsttidspunkt. Men generelt har quinoa et højt proteinindhold af høj kvalitet (i mellem 7,5-22,1% afhængig af sort). Sammenlignet indholdet rug, hirse og brune ris, som indeholder mellem 7,5-12,9%. Quinoa kan altså have op til 50% mere protein end andre korn, og det er en god erstatning for kød, hvis man efxr vegetar, for at få sit proteinbehov dækket.

Det gode ved quinoa er, at den er glutenfri. Den indeholder vitaminerne E og B, B6, niacin, thiamin og folat. Kalk- og jernindholdet er tilmed højere end i ris, majs, hvede og havre. Quinoa indeholder mere kalk end mælk, hvilket er værd at bemærke for en som mig med laktoseintollerance. Derudover har quinoa et højere fedtindhold end mange andre korn og et højt indhold af kalium, magnesium, zink, kobber og mangan. Derfor er den især velegnet til folk meget behov for et øget næringsbehov (fx. gravide, børn, folk med fysisk arbejde).

Qunioas smag er mild, let bitter og blød i smagen. Da den er dækket med de såkaldte saponiner (et bittersmagsstof), som beskytter frøene mod fugle og insekter, er det vigtigt at vaske dem før brug. Når den skal tilberedes, koges den i 1 del quinoa og 2 dele vand.

Quinoa-havregrynsgrød med appelsinsaft:
Jeg har været så heldig at få sponsoreret lidt lækkert fra Svansø. Derfor er denne grød kogt op med lidt frisk appelsinjuice fra Svansø, hvilket tilføjer sødme og karakter. Appelsinjuicen er 100% friskpresset appelsinjuice og indeholder derfor ikke noget tilsat sukker, kun sødmen fra de friske appelsiner. Det er derfor meget nemt at købe juicen, i stedet for at presse appelsinjuicen selv.

svansøsvansøappelsinsaftDu skal bruge (1 portion):
½ dl quinoa
1 dl vand
½ dl havregryn
1 dl appelsinsaft (fra Svansø)
Lidt salt

1. Start med at skyl quinoaen grundigt i koldt vand. (dette skal gøres, fordi quinoa har et højt indhold af saponin)
2. Kog quinoaen i vandet i 15 minutter
3. Tilsæt dernæst havregryn, appelsinsaft og lidt salt. Grøden koges videre i 5-7 minutter ved middelvarme

Server grøden varm evt. med friske stykker appelsiner og frysetørrede hindbær.

appelsingrødquinoahavregryndsgrødquinoaappelsingrødsvansøe appelsinsaft

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gulerods-pastinaksuppe med ingefær, chili og kokos