Gulerods speltotto med gedeost

Rå æg er igen tilladt

Rå-ægJeg synes emnet vedrørende brug af rå æg i madlavning, fortjener at blive omdiskuteret her på bloggen. Måske har i allerede selv læst om det i aviserne eller hørt nyheden i fjernsynet, men ellers kan i læse med her.

Hvis i er lige så glade for at bage og lave desserter, om jeg er, er det meget relevant at vide, at Fødevarestyrelsen ikke længere fraråder brugen af rå friske æg. En undersøgelse som DTU Fødevareinstitutet har lavet for Fødevarestyrelsen viser, at den risiko der er for at blive syg af salmonella af de DANSKE æg, du kan købe i supermarkederne, er meget lille.

Grunden til at vi i dag kan være sikre på, at de købte æg er salmonellafri, er fordi fjerkræerhvervet i mange år, har arbejdet meget målrettet efter at fjerne salmonellaen fra produktionen af æg til forbrugerne. Det blev blandt andet anerkendt af EU i d. 1. juli 2012, og Danmark er i følge Fødevarestyrelsen EU’s skrappeste salmonellakontrol.
Dog bør du stadig være opmærksom på at bruge pasteuriserede æg, hvis du skal lave mad til ældre, syge eller børn, for at være på den sikre side. Dette skyldes at æg er et biologisk materiale, og du kan derfor ikke være 100 % sikker på, at der ikke er salmonella udenpå eller inde i ægget.
Ydermere skal fødevarevirksomheder stadig varmebehandle deres æg til 75 grader eller bruge pasteuriserede æg, idet forbrugerne ikke selv har mulighed for at vælge, om der i de retter de spiser skal indgå rå eller pasteuriserede æg.

Jeg synes det gør det væsentlig nemmere, at lave de retter der normalvis skulle indeholde pasteuriserede æg. Æg er en af de fødevarer, du altid kan finde i mit køleskab, da jeg ofte bruger det i min madlavning, bagværk, kage mm., og så er det en god løsning at lave en ommelet hvis frokosten/aftensmaden skal gå stærkt, på dage hvor jeg har lidt mere travlt end andre. Det gør det derfor nemmere bare at kunne tage af de æg jeg har, i stedet for at skulle ned i super markedet for at købe pasteuriserede æg. Især hvis du kun skal bruge halvdelen af de pasteuriserede æg i pakken, så står du lige pludselig med den anden halvdel, som du ikke ved hvad du skal stille op med. Retter jeg er specielt glad for at kunne lave nu med rå frisk æg er fx. koldskål, chokolademousse, flødeboller og is.

Hvis du er interesseret i at læse hele pressemeddelelsen fra Fødevarestyrelsen, kan du gøre det via dette link.

Synes i også, det gør det lettere at kunne bruge de rå æg?
Hvilke retter er i glade for at i nu kan lave uden at skulle købe de pasteuriserede æg?

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gulerods speltotto med gedeost