Porretærte med gedeost og soltørrede tomater

Vær’ ikke fedtforskrækket

Jeg indrømmer blankt, at jeg førhen gik under kategorien ‘den meget fedtforskrækkede type’. Sådan har jeg det heldigvis ikke længere, og det er der en meget godt grundt til. Nye undersøgelser fra fødevarestyrelsen har nemlig bevist, at der er begrænsninger for, hvor meget fedt kødet egentlig kan optage, når det steges på en pande. Kødet absorberer nemlig ikke fedtstof som en svamp, men i stedet lægger fedtet sig rundt om kødet i en tynd hinde. Man vil kun få ½-2 g fedt ekstra pr. 100g kød ved at stege koteletter, hakkebøffer, frikadeller mm. i fedtstof frem for at tørstege det.

I gennemsnittet indtager en dansker 100 g fedt om dagen, og det er ikke noget, der som sådan vil have en stor betydning for det samlede regnskab. Fedtstof er en god idé at bruge ved stegning, da det vil gøre stegningen meget lettere.

sundt fedt
Men hvad skal vi stege i?
På grund af overstående, bør vi derfor ikke være så fedtforskrækkede, som nogle går rundt og er. Dog vil jeg foretrække at bruge olier til at stege i, i stedet for smør og margarine. Det handler nemlig om at vælge det gode umættede fedt i stedet for det usunde mættede fedt.
Jo mere umættet fedtstof du vælger, jo lettere vil det dog have ved at oxidere (iltes) og omdanne sig til usunde transfedtsyrer, som er sundhedsskadeligt. Transfedtsyrer har flere uhensigtsmæssige egenskaber, og er bl.a. mistænkt for at danne kræftfremkaldende stoffer. Derved mister olien sin gode egenskab. Det mættede fedt vil dog til hver en tid være det mest uhensigtsmæssige fedt at vælge. Det kræver altså mere opmærksomhed, og man bør være opmærksom på at være forsigtig ved opvarmning. Brug derfor rapsolie ved meget høje temperaturer i ovnen eller ved friturestegning.
De mest umættede planteolier som valnøddeolie, græskarolie, vindruekerneolie mm. egner sig ikke til stegning, men bør i stedet bruges i salater.

Olivenolie er mit foretrukne valg ved stegning, da det har et forholdsvist højt indhold af umættede fedtsyrer. Det er dog en smagssag, og jeg gør også ofte brug af rapsolie, som er mere neutral i smagen. Stegeolie bør altid kasseres og ikke genanvendes eller bruges til saucer.

Olie er en hel videnskab for sig selv, og jeg vil ikke bevæge mig ud på dybt vand. Så længe man har en nogenlunde forståelse af, hvilket fedtstof man skal vælge frem for andet.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Porretærte med gedeost og soltørrede tomater