Overnight oats med hasselnøddemælk

Mindfuldness eating

Som jeg tidligere har skrevet, er jeg endelig kommet ind på den linje, jeg har villet på mit studie. Linjen hedder ‘sundhedsfremme, formidling og forebyggelse’. Selvom jeg har valgt modulet på engelsk, hvilket gør det lidt mere tidskrævende, synes jeg det er enormt spændende, og derved stiger min motivation virkelig.
Netop nu er vi bl.a. i gang med at læse en bog kaldet ‘Mindfuldness Eating’ af Brian Wansik, PH. D. Den er på engelsk, men let læselig og oven i købet også meget humoristisk med gode eksempler, som virkelig sætter tankerne i gang. Jeg er endnu ikke nået hele vejen igennem den, men indtil videre kan den varmt anbefale, hvis du har lyst til at få et indblik i psykologien omkring, hvordan vi spiser, og hvilke tanker der ligger bag.

mindfulnessJeg har fordybet mig i første kapitel af bogen, og da jeg synes det er enormt spændende, har jeg lyst til at dele det med jer. I forhold til hvad jeg føler, at min blog står for, finder jeg det meget relevant at bringe på bane. Det handler nemlig om, at være mere bevidst omkring det vi spiser.

Hvorfor overspiser vi?
Første kapitel bliver indledt med spørgsmålet omkring, hvorfor vi som mennesker, har en tildens til at overspise. Det kan endda være vi spiser noget vi ikke engang bryder os synderlig om, eller selvom vi egentlig forlængst er mætte. Det er et meget relevant spørgsmål at stille, og det får mig straks til at tænke tilbage på sidste juleaften, hvor man hørte om folk, der overspiste, og sågar endte på sygehuset til udpumpning. Hvor langt ude er det ikke lige, og hvordan i alverden kan det komme til at gå så vidt?
I bogen bliver grunden til overspisning beskrevet således, at det sker fordi vi leder efter signaler og grunde til at spise. Det ligger ikke til vores natur at holde pause efter hver enkelt bid, og mærke efter om vi er blevet mætte. Imens vi spiser, vil vi ubevidst kigge efter signaler og tegn på, at vi har spist nok. Det kunne f.eks. være, at der ikke var mere mad tilbage på bordet eller tallerkenen – det er et tegn på, at det er på tide at stoppe.
Faktisk har det ikke en betydning for os, om vi er mætte, eller om vi i det hele taget bryder os om den mad vi spiser. I stedet spiser vi som om, at det var vores mission at fuldføre måltidet.

Eksempel fra virkelighedens verden
Kapitlet kommer også med nogle eksempler fra virkelighedens verden. De er virkelig sjove, og man kan ikke lade være med at forestille sig at være en del af forsøgspersonerne, og gætte på hvordan man selv havde reageret. Eksemplet jeg vil fremhæve, handler om hvordan vores hjerner bliver snydt. Kort fortalt er det en gruppe af mennesker, der får serveret gratis popcorn til en film i biografen. Hvad de ikke ved af er, at popcornene er 5 dage gamle. Nogle af dem fik en stor pakke popcorn og andre fik en mellem pakke popcorn. Undersøgelsen gik ud på at måle, hvor mange popcorn der blev spist, selvom forsøgspersonerne netop havde spist og var mætte, samt at popcornene var for gamle. Konklusionen blev sjovt nok, at folk rent faktisk spiste en stor del af de popcorn de fik serveret. De mennesker der havde fået serveret en stor pakke popcorn, havde i sidste ende også spist en større procentdel sammenlignet med dem, der havde fået en lille pakke.
Vi bliver altså snydt af vores omgivelser, og spiser ubevidst ting vi får serveret, trods det at vi rent faktisk ikke bryder os om det, eller bare fordi det er ‘normalt’ eller måske endda høfligt at spise op.
Selvfølgelig er det høfligst at spise op, men i stedet er mit råd at vælge en mindre tallerken og tage en ekstra gang i stedet for at øse en stor portion op. Spis den første tallerken og mærk efter, om du rent faktisk allerede er blevet mæt.

The mindfulness margin
Mange mennesker tager enten vægt på eller taber sig lidt efter lidt, uden at de egentlig ved, hvordan det er gået til. Det eneste de kan huske er, at det engang var muligt for dem, at passe sine bukser.
‘The mindfulness margin’ bliver i bogen beskrevet som en zone, hvor vi enten kan overspise eller underspise uden at være klar over det. Hvis vi har spist for lidt, vil vi være klar over det, og omvendt i forhold til hvis vi har spist for meget. I stedet bør vi kende til den såkaldte ‘mindfulness margin’, hvor vi ikke engang vil lægge mærke til, at vi ikke har spist det vi egentlig burde.
Et eksempel kunne være en normalt aktiv kvinde, som dagligt skal opnå opnå et kalorieindtag på 2000 kcal. Hun vil ikke kunne mærke forskel på, om hun indtager 1900 kalorier eller 2100 pr. dag. Men over et helt år, vil ‘the mindfulness margin’ få os til enten at tage kilo på eller i stedet tabe os.
På samme måde er det også med motion. Det at gå eller løbe en tur et par gange i ugen eller tage cyklen på arbejde i stedet for bilen, er ikke nødvendigvis store ændringer i hverdagen, men kan have betydning på længere sigt. Det handler om at finde en balance mellem indtag af mad og aktivitet, og derved vil det hele gå op i en højere enhed, og du kan sagtens tillade dig selv at skeje ud en gang i mellem.

‘Jeg er ikke sulten, men jeg vil spise det her alligevel’
Ifølge mindfuldness eating, vil det hjælpe at sige denne sætning højt for sig selv. Det vil forhindre os i at spise det, vi egentlig ikke have behov for, men i stedet gøre os opmærksomme og ikke bare spise hæmningsløst.
Et godt råd er at tænke 20 procent mindre. Det kunne f.eks. være at øse 20 procent mindre op på tallerkenen ved næste måltid. Studier viser nemlig at folk kan spise 20 procent mindre uden egentlig at ligge mærke til det – 30 procent er for meget, men 20 procent er lige nøjagtig grænsen for, at vi ikke engang mærker en forskel. Et andet eksempel er at skære 20 procent ned for pasta eller andet stivelse og i stedet erstatte det med grøntsager eller salat.

Mindfulness eating er et meget bredt emne, og jeg glæder mig allerede til at læse bogen færdig. Jeg synes det er enormt interessant at sætte sig ind i, hvad der egentlig foregår inde i vores hjerner, og jeg kan virkelig ligge genkende til meget af det, der bliver beskrevet. Det er lærerigt og giver grund til eftertænkning.

Mine bedste gode råd
Jeg føler selv jeg gennem de sidste år er blevet mere opmærksom. Her er mine bedste råd i forhold til mindfuldness eating og det at være opmærksom og til stede:
– At slukke for TV’et når jeg spiser et måltid mad
– At vælge den lille tallerken frem for den store
– At sidde mig ned og nyde min mad, i stedet for at spise i stressede situationer
– At øse en portion mad op i køkkenet i stedet for eksempelvis at stille gryden på bordet
– At forsøge at finde på noget andet at give mig til, når jeg bliver lækkersulten, og se om det rent faktisk går i sig selv eller, om det skyldes kedsomhed (drik et stort glas vand, ringe til en veninde, gå en tur – få tankerne hen på noget andet)
– At spise langsommere for at blive bedre til at mærke efter, om jeg er blevet mæt

mindfulness eating

Overstående har hjulpet mig, er der noget der fungerer godt for dig, så del endelig dine gode råd med os andre..

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Overnight oats med hasselnøddemælk