Den hyggeligste måned på hele året - DECEMBER

Chili con carne

chiliconcarneKender i det, når man går rundt og har lyst til en helt bestemt i lang tid? Sådan havde jeg det med chili con carne, og nu fik jeg den endelig lavet! UUUUHMM.. Hvor er denne ret bare lækker her i vinterkulden. Chili con carne en sikker vinder, fordi den varmer hele kroppen igennem med sin tilsatte chili.

Chili con carnen er fyldt med en masse gode og mættende proteiner – både fra vegetariansk og animalsk protein – fra henholdvis det magre oksekød samt de røde bønner. De røde bønner indeholder også en del kulhydrat og har et højt kostfiberindhold. Bønnerne indeholder ‘langsomme kulhydrater’, som dit blodsukker trives rigtig god med. Det vil altså sige, at dit blodsukker ikke stiger i en fart, men i stedet langsomt og stabilt, hvilket bevirker at mætheden varer ved i længere tid.

Chili con carnen tager faktisk ikke særlig lang tid at lave. Det er en nem ret, som kan varrieres på mange forskellige måder alt efter hvad du har i køleskabet. Hvis du har nogle grøntsager liggende, kan du med fordele også tilsætte dem til retten. Det kunne f.eks. være rød peber, gulerødder eller bladselleri. Det er altid en god idé at snige nogle grøntsager ind i sammenkogte retter som disse – vi har alle godt af de vitaminer og mineraler som de indeholder. Især børn har måske svært ved at få nok af disse fordi mange i en tidlig alder er rigtig kræsne, og her er det en god måde at skjule grøntsagerne for dem.

Du kan selv justere indholdet af chili i din egen chili con carne. Hvis du bruger en frisk chili, er det vigtigt at være opmærksom på at smage på den inden det kommes i maden. Der er stor forskel på smagen af chili – endda også selvom chilien er fra samme pakke!! Smag på chilien oppe ved roden, og kom den mængde i du ønsker.
Denne chili con carne indeholder også lidt kanel, og derudover er den rundet af med lidt mørk chokolade for at give den ekstra dybde. Retten kan sagtens laves uden, hvis ikke man bryder sig om det, men jeg synes retten fuldendes med disse to ingredienser.

Du skal bruge:
Olivenolie til stegning
1 finthakket løg
1 presset fed hvidløg
1 tsk. spidskommen
1 tsk. kanel (evt. en kanelstang som tages op af retten igen)
1 tsk. tørret chili eller finthakket chili efter smag
450 g hakket oksekød 3-7 %
3 spsk. hakkede soltørrede tomater
1 dåse hakkede tomater
Friske koriander
2 stk. mørk chokolade minimum 70 %
1 dåse røde kidney bønner
Friskkværnet salt og peber

Tilbehør forslag:
Top den med: cremefraiche, skyr, græskyoughurt (evt. drænet laktosefri yoghurt eller laktosefri cremefraiche), friske koriander eller guarcamole
Server dertil: ris, nachos, groft brød, naan brød, tortillas

1. Start med at varm en gryde op og kom olivenolie på
2. Spidskommen, kanel, hvidløg og chili tilsættes. Rør rundt i et par minutter og skru dernæst ned for varmen
3. Tilsæt det hakkede kød og lad det brune
4. Når kødet er brunet tilsættes hakkede tomater og soltørrede tomater
5. Hak en håndfuld friske koriander fint og tilsæt det i gryden
6. Kom chokoladen i og lig låg på gryden og lad det simre i en halv times tid eller længere. Retten får dybde og bliver mere smagfuld jo længere retten får lov til at simre
7. Tilsæt de røde kidney bønner og varm dem godt igennem
8. Smag chili con carnen til med friskværnet salt og peber

Jeg serverede min chili con carne toppet med drænet laktosefri yoghurt idet jeg synes den laktosefrie cremfraiche på 18 % er for fed til min smag. Derudover blev den toppet med friske koriander og groft brød.

chili con carneIMG_6659

Det kan være en god idé at lave en stor portion chili con carne, som efterfølgende kan fryses ned og tages op på dage, hvor du har travlt.
Som overstående forslag til tilbehør viser, er der utallige måder, du kan spise din chili con carne på. Jeg fik 3 portioner ud af denne mængde, og jeg har allerede i tankerne, hvad der skal ske med mine næste to portioner – for hvis der er noget jeg hader, så er det at spise det samme flere dage i træk. Den første portion skal være med tortilla pandekager, som jeg varmer op på en pande og serverer med guarcamole.  Den sidste portion skal serveres sammen med nachos, drysset med ost og gratineret i ovnen. Opskrifterne vil blive lagt op på bloggen om ikke så længe.

12 kommentarer

 • Kim

  2 stk chokolade er et vist begreb. alle opskrifter bør nævnes i gram.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • healthup

   Hej Kim
   Sikke dog en opmuntrende besked du kommer med 🙂
   I min verden burde ingen krydderier mm. nævnes i gram, men i stedet være et spørgsmål om tilsmagning. Vi har alle forskellige smagspræferencer, så jeg mener det bør være op til den enkelte. Personligt bryder jeg mig ikke om for meget om kanel og chokolade i min chili con carne, men hvis du elsker det, så synes jeg du skal give den gas!
   Vh. Christina

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • mmmh.. Ser lækkert ud!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • healthup

   Hej Cathrine
   Chili con carne er noget af det bedste her i vintertiden, hvis du spørger mig 😀 Tak for den søde kommentar 🙂
   Kh. Christina

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor ser det altså bare lækkert ud 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • healthup

   Hej Karina
   Deres findes ikke noget bedre end en varm portion chili con carne her i vintertiden 😀
   Kh. Christina

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Uhm, det ser så lækkert ud 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilia

  Er du stoppet helt med at blogge?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • healthup

   Hej Cecilia.
   Jeg har netop uploadet et indlæg i dag, som jeg håber kan give svar på dit spørgsmål. Jeg er klar på at blogge en helt masse igen, nu hvor min travle periode er ovre, og jeg kan love dig for at det bliver spændende – der vil komme en masse updates fra New York, som jeg netop rejser til her på onsdag. Håber du fortsat vil følge med.
   Mange knus Christina

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • MUMS det ser godt ud – må jeg hvis heller prøve at lave i weekenden 😉 Helt enig med dig – passer perfekt til denne årstid 🙂

  Charlotte
  http://www.fit-mom.bloggersdelight.dk
  EN personlig blog om at være mor, komme i form efter fødslen og træning.
  Smut forbi bloggen hvor du pt kan vinde bogen “Fit på 100 dage”

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • healthup

   Held og lykke med det – og ja det er lige hvad man har brug for her i kulden!
   Det lyder spændende – den må jeg smutte forbi 🙂
   KH

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Den hyggeligste måned på hele året - DECEMBER