Mine næste 2 måneder i New York

Vær’ ikke kulhydratforskrækket!!

Forleden aften hørte jeg et nyhedsindslag om, at danskernes køber mange flere proteinrige fødevarer en førhen – forbruget er steget betydeligt indenfor bare det sidste år. Skyr og hytteost er især de fødevarer, som bugner i danskernes indkøbskurve netop her i januar måned, hvor mange danskere er hoppet med på sundhedsbølgen. Jeg kunne ikke lade være med at tænke lidt ekstra over indslaget, da der er kommet stort fokus på, at vi skal øge vores proteinbehov, hvis vi ønsker at tabe os i vægt, men også hvis vi ønsker at øge vores muskelmasse.
Protein er kroppens byggesten, idet vores celler er opbygget af protein. Protein er godt at spise, da det holder dit blodsukker stabilt, hvorved du ikke fristes nær så meget til at spise usunde fødevarer, og samtidig holder det dig mæt i længere tid, hvilket bevirker at du spiser mindre på længere sigt. Derudover er det også godt i forbindelse med træning, og især lige efter, hvor din krop har brug for energi og protein til at opbygge dine muskler.
Proteinholdige fødevarer kunne udover skyr og hytteost også være kød, fisk, æg, nødder og mejeriprodukter.

Med overstående er det ikke svært at forstå, at protein er fantastisk at spise, så hvor vil jeg hen med dette indlæg? Jo, for mig personligt, har jeg fundet ud af, at jeg har utrolig svært ved at forbyde mig selv noget. Alt det jeg forbyder mig selv, får jeg automatisk mere lyst til. Hvis der er noget jeg elsker, så er det rugbrød og hjemmebagte grovboller – jeg har svært ved at undvære brød. Det er korrekt, at hvis du vil tabe dig, er det en god idé at skrue lidt ned for kulhydraterne såsom brød, pasta, kartofler og ris, men jeg vil bestemt ikke anbefale dig at udelukke det fuldstændigt. Vælg i stedet det grove brød, det grove pasta, de brune ris og kartofler – de indeholder nemlig masser af vigtige fibre, som kroppen og især maven har brug for, til at holde den i gang.

spis varieret

Spis varieret!

For mig som løber, er kulhydrater især også en vigtig energikilde både inden og efter træning. Inden træning, helst 2-3 timer før, er det godt at få et kulhydratrigt måltid, som sikrer at jeg har nok energi til at udføre træningspasset. Min træning ligger meget forskelligt på dagen, alt efter hvilke planer jeg nu har og hvordan mine timer i skolen ligger. Hvis jeg træner om morgenen er det oftest bananpandekager eller havregryn jeg spiser til morgenmad, hvis det er senere på dagen er det ofte et par timer efter frokost, hvor jeg har bl.a. har spist rugbrød. Efter træning er det vigtigt at få protein til at genopbygge musklerne samt nogle af de hurtigt optagelige kulhydrater, de såkaldte simple kulhydrater, såsom et æble, en banan eller lignende – de medvirker til, at du hurtigt får energi efter træning sammen med protein, som er med til at holde dit blodsukker stabilt.

Jeg skriver dette indlæg, f0rdi jeg synes at flere og flere bliver kulhydratforskrækkede. For det første er det bestemt ikke særlig miljøvenligt, at skære så drastisk op for sit proteinindtag, og for det andet er det bestemt heller ikke særlig SU venligt. Derudover synes jeg bestemt ikke, man skal udelukke noget for sig selv, men i stedet lytte lidt mere til de 10 nye kostråd der kom i år 2013 og evt. skære lidt ned for mængderne af kulhydrat i stedet, hvis man ønsker at tabe sig i vægt. Faktisk viser nye undersøgelser også, at der er begrænsninger for, hvor meget protein kroppen i det hele taget kan optage, så det nytter ikke noget bare at fylde på.
Bliv ikke forvirret omkring alle de nye trends der kommer hele tiden, sørg i stedet for generelt at spise varieret, så er du stort set sikker på at få de vitaminer og mineraler du behøver igennem kosten. Nedenfor ses de nye kostråd, de er rigtige gode at have i baghovedet hele tiden.

kostraad_2013-02_1 Ha’ de 10 nye kostråd i baghovedet, så kan det ikke gå helt galt

9 kommentarer

 • Mia Back

  Tak! Jeg er helt enig i at alle virker kulhydratsforskrækkede. Jeg har tidligere spist mange kulhydrater sådan ldit “ubevidst” men nu spiser jeg dem hvor jeg ved at jeg har behov for dem. For mig betyder det ikke så meget i forhold til før træning (jeg spiser mine om morgenen primært og så måske en skive rugbrød til frokost) – mens om aftenen prøver jeg at undgå dem. Det fungerer fint på min lille vægttabsplan 🙂 Kulhydrater skal der trods alt til ! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • healthup

   Lige præcis Mia! Man behøves jo ikke udelukke dem, men bare skære lidt ned for dem, hvis man ønsker det. Dejligt at vide, at der er nogle der er enige med mig 🙂
   Kh. Christina

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine K

  Rigtig godt indlæg.

  Og jeg er helt enig. Ikke nok med at folk indtager store mængder protein via kosten, men en “rigtig” sportudøver kan snart heller ikke leve uden proteinpulver i – selv de i forvejen – meget proteinholdige varer såsom skyr og æg…

  Alt med måde 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • healthup

   Lige præcis Trine! Alt med måde 🙂
   Kh. Christina

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er meget enig! Kulhydrater er blevet så udskældte for tiden med paleo og LCHF, som jeg finder gode i mange henseender og hvis det virker for nogle, så skal de have lov til at spise efter det, men jeg tror mange afskriver kulhydrater unødvendigt. I min kostplan er kulhydrater en vigtig del af kroppens opbygning efter træning og min mæthed om morgenen 🙂

  Det er først nu jeg har opdaget denne blog, men jeg er allerede blevet fast læser! 😀

  Anna – thewonderwomanwannabe.blogspot.com

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • healthup

   Hej Anna
   Lige netop, ingen grund til at udelukke kulhydraterne! De er vigtige for os 🙂
   Er meget glad for du gider følge den, det betyder meget at have gode læsere!
   Kh. Christina

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Hej..

  For at lette forståelsen og undgå forvirring bør du nok i sætningen: “Jeg kunne ikke lade være med at tænke lidt ekstra over indslaget, da der er kommet stort fokus på, at vi skal øge vores proteinbehov, hvis vi ønsker at tabe os i vægt, men også hvis vi ønsker at øge vores muskelmasse” ændre ordet ‘proteinbehov’ til ‘proteinindtag’ 🙂 Jeg tænker i hvert fald, at det giver mere menig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine K

  Det er et fantastisk indlæg! Og hvor er jeg langt hen af vejen MEGET enig med dig i dine betragtninger.

  Jeg er langt mere imponeret over dem, der finder den gyldne mellemvej end dem, der følger helsebølgen og lever af skyr, mager kylling, fed laks, nødder og PROTEINPULVER! En sådan streng kontrol er for de fleste langt lettere at håndtere, end en fuldstændig afslappethed omkring mad/træning på den sunde måde.

  Jeg synes, det har taget fuldstændigt overhånd. Tænk blot 2 år tilbage; hørte man der om nogen som helst kvinder, der brugte proteinpulver? Ikke mange i hvert fald; og hvis man da kunne leve uden, hvorfor så ikke nu!?
  Og en ting, jeg aldrig kommer til at forstå; ikke nok med, at man spiser proteinholdige fødevarer (det kan jeg såmænd godt forstå), men samtidig hermed skal proteinpulveret blandes i disse varer; skyr med proteinpulver, pandekager med æggehvide og proteinpulver osv.

  Hov!? Beskeden blev vidst ret lang, men det er virkelig også noget, der kan få mig op i det røde felt. Og blankt erkendt; det er fordi jeg selv er det dårligste offer, som i snart 6 år har kæmpet med at finde middelvejen.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mine næste 2 måneder i New York