Vær’ ikke kulhydratforskrækket!!
Forleden aften hørte jeg et nyhedsindslag om, at danskernes køber mange flere proteinrige fødevarer en førhen – forbruget er steget betydeligt indenfor bare det sidste år. Skyr og hytteost er især de fødevarer, som bugner i danskernes indkøbskurve netop her i januar måned, hvor mange danskere er hoppet med på sundhedsbølgen. Jeg kunne ikke lade være med at tænke lidt ekstra over indslaget, da der er kommet stort fokus på, at vi skal øge vores proteinbehov, hvis vi ønsker at tabe os i vægt, men også hvis vi ønsker at øge vores muskelmasse.
Protein er kroppens byggesten, idet vores celler er opbygget af protein. Protein er godt at spise, da det holder dit blodsukker stabilt, hvorved du ikke fristes nær så meget til at spise usunde fødevarer, og samtidig holder det dig mæt i længere tid, hvilket bevirker at du spiser mindre på længere sigt. Derudover er det også godt i forbindelse med træning, og især lige efter, hvor din krop har brug for energi og protein til at opbygge dine muskler.
Proteinholdige fødevarer kunne udover skyr og hytteost også være kød, fisk, æg, nødder og mejeriprodukter.
Med overstående er det ikke svært at forstå, at protein er fantastisk at spise, så hvor vil jeg hen med dette indlæg? Jo, for mig personligt, har jeg fundet ud af, at jeg har utrolig svært ved at forbyde mig selv noget. Alt det jeg forbyder mig selv, får jeg automatisk mere lyst til. Hvis der er noget jeg elsker, så er det rugbrød og hjemmebagte grovboller – jeg har svært ved at undvære brød. Det er korrekt, at hvis du vil tabe dig, er det en god idé at skrue lidt ned for kulhydraterne såsom brød, pasta, kartofler og ris, men jeg vil bestemt ikke anbefale dig at udelukke det fuldstændigt. Vælg i stedet det grove brød, det grove pasta, de brune ris og kartofler – de indeholder nemlig masser af vigtige fibre, som kroppen og især maven har brug for, til at holde den i gang.
Spis varieret!
For mig som løber, er kulhydrater især også en vigtig energikilde både inden og efter træning. Inden træning, helst 2-3 timer før, er det godt at få et kulhydratrigt måltid, som sikrer at jeg har nok energi til at udføre træningspasset. Min træning ligger meget forskelligt på dagen, alt efter hvilke planer jeg nu har og hvordan mine timer i skolen ligger. Hvis jeg træner om morgenen er det oftest bananpandekager eller havregryn jeg spiser til morgenmad, hvis det er senere på dagen er det ofte et par timer efter frokost, hvor jeg har bl.a. har spist rugbrød. Efter træning er det vigtigt at få protein til at genopbygge musklerne samt nogle af de hurtigt optagelige kulhydrater, de såkaldte simple kulhydrater, såsom et æble, en banan eller lignende – de medvirker til, at du hurtigt får energi efter træning sammen med protein, som er med til at holde dit blodsukker stabilt.
Jeg skriver dette indlæg, f0rdi jeg synes at flere og flere bliver kulhydratforskrækkede. For det første er det bestemt ikke særlig miljøvenligt, at skære så drastisk op for sit proteinindtag, og for det andet er det bestemt heller ikke særlig SU venligt. Derudover synes jeg bestemt ikke, man skal udelukke noget for sig selv, men i stedet lytte lidt mere til de 10 nye kostråd der kom i år 2013 og evt. skære lidt ned for mængderne af kulhydrat i stedet, hvis man ønsker at tabe sig i vægt. Faktisk viser nye undersøgelser også, at der er begrænsninger for, hvor meget protein kroppen i det hele taget kan optage, så det nytter ikke noget bare at fylde på.
Bliv ikke forvirret omkring alle de nye trends der kommer hele tiden, sørg i stedet for generelt at spise varieret, så er du stort set sikker på at få de vitaminer og mineraler du behøver igennem kosten. Nedenfor ses de nye kostråd, de er rigtige gode at have i baghovedet hele tiden.
Ha’ de 10 nye kostråd i baghovedet, så kan det ikke gå helt galt
Tak! Jeg er helt enig i at alle virker kulhydratsforskrækkede. Jeg har tidligere spist mange kulhydrater sådan ldit “ubevidst” men nu spiser jeg dem hvor jeg ved at jeg har behov for dem. For mig betyder det ikke så meget i forhold til før træning (jeg spiser mine om morgenen primært og så måske en skive rugbrød til frokost) – mens om aftenen prøver jeg at undgå dem. Det fungerer fint på min lille vægttabsplan 🙂 Kulhydrater skal der trods alt til ! 🙂