Brunch at Five Leaves

Tanker om forældres påvirkning af børns madvaner

IMG_7287Overstående billede siger det hele!!! Jeg støtte ind i denne mor med sine to tvillinger sidste dag i metroen, og blev så forarget over det, at jeg blev nødt til at tage et billede i smug og dele det med jer (beklager derfor også den ringe billedkvalitet).
Vi var på vej ud for at spise brunch, hvilket fortæller lidt om tidspunktet, og sætter stort spørgsmålstegn ved, hvorfor chipsposen allerede er fremme nu?! De to børn blev fodret med chips kl 10 om morgenen, af deres iøvrigt også enormt fraværende mor, som havde mere travlt med at spille spil på sin ipod, end at give hendes børn den opmærksomhed de havde brug for. Jeg skal ikke selv gøre mig klog på, hvordan en rigtig børneopdragelse fungerer mest optimalt, men man bør vist ikke have nogen erfaring, for at se at det her er helt forkert.

Forældrenes påvirkning
Det er forældrenes ansvar at påvirke deres børns madvaner i en positiv retning. Børn skal lære at spise sundt og varieret, og det er forældrenes ansvar at vække børnenes smagssanser. Hos børn er det ofte de fede fødevarer, der er de foretrukne, hvilket betyder at deres præferencer ofte er hos de mest almindelige fødevarer med et højt fedtindhold. Fedt er med til at fremme smagen, og smagen er jo det som vi alle går efter, når vi skal vælge, hvilke fødevarer vi vil indtage. Børn har det ligesom voksne, de spiser det de kan lide og lader resten ligge.
Børn er født med en tildens til at være neofobiske, hvilket betyder, at de har en modvilje mod alt hvad der er nyt for dem. Når børn bliver præsenteret for en bestemt fødevare flere gange, bliver denne tildens som oftest mindre. Forældrenes egne spisevaner påvirker i den grad også børnenes. Hvis de gang på gang ser forældrene spiser fast food eller lignende, tager de vanerne til sig, som de tager med sig på længere sigt. Forældrenes egen indstilling er også utrolig vigtig, og det er derfor vigtigt, at de giver udtryk for at de kan lide maden. Det kunne eksempelvis været ved at udtrykke et ‘Mmmhh, det smager dejligt’ under måltidet.

Indrragelse
En anden god idé er også at inddrage børnene selv, og lade dem være med i madlavningen. Lad dem selv vælge hvad de vil spise ved at dele de forskellige grøntsager op i små farvestrålende og attraktive skåle. Min erfaring siger mig, at børn ikke bryder sig om, når det hele er blandet sammen. De skal lige så stille prøve nye ting en af gangen, og derved bygge ovenpå og udvide deres smagspræferencer. Det er vigtigt for dem at nye fødevarer optræder i en sammenhæng med velkendte fødevarer – det får dem til at føle sig mere tryk ved situationen og øger deres mod på at smage det nye og ukendte.

Der er ingen tvivl om, at det er hårdt at være mor til to tvillinger, og at man har lyst til at tilfredsstille sine børns behov uden brok. Jeg kunne tydligt se, hvor meget det ene barn brokkede sig og græd, så snart han ikke havde flere chips tilbage. Jeg er sikker på at børnenes mor så det som en nem løsning, at fodre sine børn med chips til morgenmad, så hun kunne få ro. Det er ikke en nem opgave, at få sine børn til at spise varieret og ikke være kræsne, men det modsatte vil klart give bagslag og give dem flere problemer fremover. På længere sigt vil det kun give dem dårlige vaner med på vejen, og de bliver vandt til at få hvad de vil have.

Hvad siger i til det hele, ville i også blive lige så forarget som mig over at se børn blive fodret med chips til morgenmad? 

4 kommentarer

 • Amen to that! Jeg kunne ikke have sagt det bedre selv!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Jeg er også meget enig i dine betragtninger!

  Jeg må dog indrømme, at jeg bliver forarget over, at du har lagt billedet med disse mennesker op på din blog uden at tilsløre deres identitet (ansigter). Jeg er klar over, at størstedelen af dine læsere formentlig er danskere og derfor ikke kender/vil komme til at kende eller se moren og hendes to børn på gaden eller lign. men jeg synes stadigvæk, at det er respektløst over for dem. Jeg ville ikke bryde mig om, at du tog et billede af mig (om jeg så spiste kage eller løb mig en tur) uden jeg vidste det og brugte det på din, for alle tilgængelige, blog. Man kan da ikke bare tage billeder af mennesker og så bruge dem til sin egen agenda uden de ved det.
  Du må virkelig undskylde, hvis det lyder lidt hårdt, men jeg synes bare det er lidt strengt…

  Ellers tak for en dejlig blog!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • healthup

   Hej Signe.
   Jeg kan godt sætte mig ind i din kritik af mit blogindlæg, men samtidig synes jeg ikke, at der er noget galt i det. USA er så stort et land at jeg næppe tror, at nogen ville kigge forbi min blog og genkende dem selv eller deres bekendte. Hvis det havde været hjemme i Danmark, havde det været en helt anden sag, og selvfølgelig havde jeg ikke lagt noget lignende op, da sandsynligheden for at det ville ramme nogen, havde været større.
   Det er nu og engang sådan medierne er; instagram, blogs, blade mm. Folk tager billeder af hinanden og gør dem offentlige for andre. Det her har jeg gjort netop for at provokere lidt, da jeg synes det er helt hen i vejret, det hun gør. Hvis hende moren skulle finde sig selv på min blog, skal jeg være den første til at slette indlægget, men realistisk set så tror jeg ikke, at der er nogen der kommer til at føle sig krænket eller trådt over tæerne. Jeg har også lagt billeder op af forskellige spots rundt omkring i NYC, hvilket jeg bestemt heller ikke mener, at der er er nogen i vejen med.
   Tilsidst skal siges, at jeg altid er glad for kommentarer på min blog, hvad end det er positivt eller negativt. Er glad for du ellers følger med 🙂
   KH. Christina

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Brunch at Five Leaves