Iform løbet Frederiksberg

Nu som løbetræner

Jeg har været så heldig at få et afløser job som løbetræner for en løbeklub i Valby. Løberne på holdet er i gennemsnitligt mellem 30-60 år og er alt fra erfarne løbere til nybegyndere. På studiet handler mit modul netop nu om fysisk aktivitet, og min lærer søgte en afløser til deres torsdagshold. Jeg kunne slet ikke for armene ned, da jeg fik lov til at træde til som afløser. Det er virkelig noget, jeg har gået og tænkt og drømt om længe. Jeg har længe overvejet at uddanne mig på et af holdene i fitness, men jeg må indrømme, at min passion for løb er meget større end at træne i centeret, så det kunne ikke være mere perfekt!

Torsdagsholdet er et hold, hvor løberne bliver udfordret i styrketræningsøvelser og intervaltræning. Begge ting er enormt vigtigt i forbindelse med løbetræning, og jeg har en tildens til at glemme det selv. Jeg løber bare derud af fordi jeg elsker det, men glemmer de vigtige effekter deraf.
Styrketræning er med til at forebygge skader, og faktisk også forbedre den skade jeg allerede har. Det er vigtigt at træne både lårmusklerne og core-musklerne stærke (dvs. musklerne omkring ryg, mave, hofte og bækken). Dette styrker stabiliteten, og sikrer at du kan opretholde en god løbestil. Hvis de ikke er stærke nok, vil du på længere sigt falde mere og mere sammen, og dine lårmuskler i benene vil få svært ved at udvikle den maksimale kraft, hvilket medvirker, at du skal bruge enormt meget energi på at opretholde dit løbetempo.
Intens intervaltræning er enormt givende, fordi den forbedrer din anaerobe (uden ilt) og aerobe (med ilt) energiproduktion. Den øger altså din maksimale iltoptagelse (VO2max), som er dine musklers maksimale evne til at producere energi under forbrænding med ilt. Derudover træner den også din udholdenhed, og du kan presse dig selv endnu mere og forbedre din præstation under et løb. Dette gælder også personer, der allerede er i god form!

IMG_7881Jeg var ret nervøs, da jeg skulle hen og træne holdet. Det hele var meget spontant, idet jeg fik jobbet om tirsdagen, skulle stå klar til at træne gruppen torsdag og selv finde ud af, hvordan jeg ville opbygge programmet. Holdet varer en times tid, og jeg researchede en masse via mine undervisningsbøger og på nettet, for at finde ud af hvordan programmet skulle opbygges bedst muligt. Det endte ud i et 10min. opvarmningsprogram, 20 min. styrketræning, 20 min. intervaltræning og tilsidst udstrækning.

Selvom jeg var lidt nervøs inden, endte det hele jo med at blive meget godt. Der var ikke så mange på holdet den dag, da vejret havde været dårligt, men dem der var, fik jeg presset igennem mit program. Når man underviser andre, synes jeg automatisk, at man lever sig ind i rollen, hvor man forsøger, at presse dem så meget man kan. Det eneste der var lidt svært var at ramme alle, da målgruppen er meget bred i forhold til hvilket træningsniveau de ligger på. Jeg glæder mig rigtig meget til næste undervisningstime, fordi jeg allerede har fået et indblik i, hvad der skal justeres til næste gang, så det bliver endnu bedre.
For mig som træner, er det vigtigst af alt, at folk føler de får noget ud af at komme til min træning. Det værste ville være, hvis de tænkte ‘åh nej, der er vikar på i dag, så skipper vi træningen’. Selvfølgelig er man selv som træner, den der har ansvaret for at få noget ud af undervisningen, men jeg kender nu ikke noget værre, end at tage på et hold i fitness, hvor man ikke føler, man er blevet presset nok.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Iform løbet Frederiksberg