Nu som løbetræner

Resultater af Yoyo-test

IMG_7911Her på det sidste har vi haft en masse praktisk undervisning i fysisk aktivitet. Det har været enormt givende, at få noget af den teori man har læst om sat i praktik, da det gør det nemmere at forholde sig til og forstå. Sidste torsdag brugte vi på at udføre nogle forskellige test; henholdvis aerobe (med ilt – kontinuerligt løb) og anaerobe (uden ilt – interval løb). En af testene var en Yoyo-test, også kaldet bib-test, på udholdenhed niveau 1, hvor resultatet deraf er dit kondital. Konditallet er et udtryk for din maksimale iltoptagelse (VO2-max) i forhold til din vægt, alder og dit køn.

Fremgangsmåde
Fordelen ved testen er, at den ikke kræver noget særligt udstyr, at en stor gruppe kan testes på én gang samt at løberne ikke skal disponere sin løbetid.
Der findes 3 forskellige typer Yoyo-tests. Den vi tog kaldtes udholdenhedstest. Testen fremgangsmåde lyder som følgende:
1. Inden testen udføres opmåles en bane på 20 meter med kegler, streger eller lignende ved hver ende.
2. Det er vigtigt at testudførerne får opvarmet grundigt inden, for at mindske risikoen for skader.
3. Alle løberne stiller sig bag den første streg, testen sættes i gang og løberne begynder at løbe ved første bib ved en hastighed på 8,0 km/t.
4. Når næste bib lyder, skal de være nået ned til den anden ende ved stregen (man skal mindst have én fod ved stregen). Hvis man har løbet for hurtigt, må man stoppe op og vente til næste bib.
5. Lige så stille øges hastigheden mellem bibene med 0,5 km/t ca. hver minut, som angives ved et dobbelt bib.
6. Når man ikke længere kan følge hastigheden, aflæses konditallet på skærmen.

Testen kan downloades gratis på motion-online lige her, hvis du vil teste dig selv, eller måske et hold du træner.

Resultater
Mit resultatet af Yoyo-testen blev 1900 meter på niveau 11.4, hvilket ud fra en tabel gav mig et kondital på 48,5. Dvs. at jeg kan optage 48,5 ml ilt pr. minut pr. kg.
Ud fra en tabel på altomkost.dk kunne jeg analysere mig frem til, at mit kondital, min alder taget i betragtning ligger på ‘høj’ med 0,5 fra at være ‘meget høj’.

Kvinder har generelt et lavere kondital end mænd og ældre generelt et lavere kondital end yngre. Testen er selvfølgelig ikke en nøjagtig måling, men kun en indirekte test, som er noget man kan forholde sig til. Her anslås en værdi ud fra viden om, hvor meget ilt der kræves for at udføre et givent arbejde. Jeg synes det er sjovt at få taget et par test engang i mellem, fordi man kan bruge dem som motivation til at forbedre sig endnu mere. Mit fokus i fremtiden vil jeg derfor prøve at ligge på noget mere intervaltræning, så jeg kan maksimere min iltoptagelse ydeligere. Jeg har længe haft en tildens til kun at fokusere på kontinuerligt løb pga. min skade i det ene knæ, men på gode dage, vil jeg sagtens kunne løbe en smule intervaltræning også og kombinere de to ting.

IMG_7914IMG_7912IMG_7913

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nu som løbetræner