Varm æblejuice med ingefær, citron og kanel

Den hyggeligste måned på hele året – DECEMBER

Så er december måned endelig skudt i gang. En måned med masser af hygge, sociale arrangementer og ikke mindst lækker julemad, kager, konfekt og gløgg. December måned er uden tvivl den hyggeligste måned på hele året, og jeg har tænkt mig at nyde den fuldt ud. Men behøver ordene hygge og nydelse nødvendigvis optræde i samme sætning som ordet mad? Det danske ord hygge er for manges vedkommende forbundet med, at der skal noget spiseligt på bordet – men behøves vi fylde os med kalorier hele tiden? Der findes mange andre hyggelige ting, man kan give sig til i løbet af december måned end uhæmmet at proppe fristende julelækkerier i munden.

Hverdagens måltider
Start alle dagene i december med at spise et sundt og mættende morgenmåltid – det ligger en god bund, og kan evt. holde dig væk fra nogle af dagens fristelser. Spis din frokost som du ville gøre på normalvis – smør en sund og nærende madpakke eller tag rester med fra gårsdagens aftensmad. Også mellemmåltider er vigtige at have med sig på farten, så dit blodsukker ikke daler, og duften af kanelsnegle eller andre lækkerier fra dit lokale bageri eller kantinen i skolen ikke frister dig.
December måneds dage er korte, mørke og travle. Retterne vi laver i vinterhalvåret er ofte tunge sammenkogte retter. Hvorfor ikke nyde nogle lettere måltider i hverdagen – nogle sunde og hurtigere retter, hvor årstidens grøntsager såsom kål og rodfrugter bliver taget i brug? Lav nogle lækre salater ved at snitte kålen fint og bland årstidens friske og saftfyldte appelsiner i, nu hvor de er alderbedst eller bland kernerne fra de mellemøstlige granatæbler i, med deres friske og og let bitre smag. Gem anden, frikadellerne og flæskestegen til julefrokosterne og juleaften og server i stedet et lækkert stykke fisk til salaterne. Tøm grøntsagskuffen ved at lave en nem suppe – du mindsker derved madspillet, og får samtidig en masse vitaminer og mineraler fra de grøntsager, som suppen indeholder.

December måneds gode alternativer 
Pebernødder, klejner, brunkager, honninghjerter…. December måned bugner med julekager med et meget højt indhold af umættede fedtsyrer og sukker. For mig er der intet der er forbudt, for alt det jeg forbyder mig selv, vil jeg automatisk få endnu mere lyst til – jeg kender mig selv alt for godt på det punkt! I stedet har jeg tænkt mig at tænke over, at julens lækkerier ikke kun behøves at være af den usunde slags. Jeg er fuldstændig addicted til appelsiner og mandariner, som er absolut bedst netop nu. De er super saftige og propfyldt med c-vitaminer – faktisk hele 61 mg pr. 100 g (ca. 1 appelsin) svarende til 81 procent af den anbefalede daglige indtagelse. C-vitaminer er med til at opretholde vores immunforsvar og hjælper med at holde forkølelsen væk.
Mandler, hasselnødder, valnødder og andre slags nødder er også en rigtig lækker julesnack. Rist evt. mandlerne i ovnen og vend dem med kanel eller honning. Udover nødder er dadler og figner også en lækker snack. Selvom man bør huske på, at nødder og tørret frugt har et højt kalorie- og fedtindhold, så indeholder de en masse gode essentielle fedtsyrer, proteiner, fibre, vitaminer og mineraler.

appelsinerjulnødderHvordan ser min december måned ud?
Min december måned kommer uden tvivl til at bestå af en masse hygge med veninderne og familien, julebag og julefrokoster. Det jeg vil huske på, er at holde fast i mit normale træningsmønster, hvor jeg får løbet en del i ugens løb, samtidig med at jeg kombinerer det med et par hold i fitness. Selvom december måned er en travl tid, er det netop her, man ikke bør skære ned for træningen – til gengæld burde man i stedet skrue op for træningen, for at kompensere for al den ekstra mad og drikkelse, man indtager i løbet af måneden. Det er også vigtigt at huske på, at en smule ekstra bevægelse også gør en forskel. Træn evt. 10 minutter mere end du plejer eller løb en ekstra kilometer, nu hvor du alligevel har løbeskoene på.
Jeg har tænkt mig at gå nogle lange ture med familien mellem jul og nytår eller hive dem med ud på løbeture i skoven, som er langt mere fantastisk, end de ruter jeg har mig herhjemme i København – på den måde bliver det en social aktivitet, og samtidig bliver tiden brugt sammen med familien, som jo er noget af det bedste ved juletiden.
Jeg har ikke tænkt mig, at holde mig fra alle julens hjemmebagte kager og det traditionelle julemad, men jeg har tænkt mig ikke at spise uhæmmet deraf, men i stedet mærke bedre efter hvornår jeg er mæt, evt. drikke et stort glas vand inden måltiderne.
I december måned er en skål med nødder, appelsiner og mandariner obligatorisk. Lad det friste dig, og lad i stedet chokolade og julekager blive i skabet, og tag det i stedet frem, når lysten er der. Hvis du hele tiden bliver mindet om de lækre sager, får det dig uden tvivl til at spise mere af de usunde sager.

…. en dejlig december og jul til min søde læsere! 🙂

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Varm æblejuice med ingefær, citron og kanel