Skyr med mango, passion og ingefær

Chilli mayo og flettet krydrebrød

Endnu engang var jeg til det ugentlige kokkekursus på min skole. Det var min anden gang, og jeg føler allerede, at jeg har erfaret mig en masse nye ting i køkkennet – øvelse gør mester, som man siger. Første gang lavede vi hjemmelavet suppe og en fantastisk pesto, som du finder opskriften på lige her.
Denne gang var udgangspunkterne hjemmelavet smør, hummus, onion rings, grøn salat med vinaigrette, popcorn med barbecue salt og at lave vores egen dertil hørende mayonnaise/dip med dertil hørende brød.

Jeg vil forsøge at forklare jer, hvor nemt det er at lave sin egen mayonnaise. Det er ikke specielt sundt, men er heldigvis fyldt med det gode umættede fedt fra olien. Alt bør spises med måde, og hvis man vil synde lidt, bør det også gøres med stil, så hvorfor ikke lave sin mayonnaise selv? 😀 Jeg havde aldrig prøvet det før, og det gik pludselig op for mig, hvor simpelt det i virkeligheden er.

Alt du skal bruge er:
2 past. æggeblommer
1 tsk. dijon sennep
1 tsk eddike eller citronsaft
Salt og friskkværnet peber
Smagsneutral olie (ikke koldpresset)

1. Pisk æggeblommer, sennep, eddike (citronsaft), salt og peber sammen med en stavblender
2. Tilsæt olien langsomt og pisk mayonnaisen indtil olien er optaget i blanding
3. Smag til med salt, peber, sennep og eddike

Det eneste der kan være lidt kompliceret, når man laver en mayonnaise, er hvis den begynder at skille. Det er derfor vigtigt at tilsætte lidt olie ad gangen det samme sted. Hvis den begynder at skille, er det ikke være end at starte en ny portion og komme den skilte i, i stedet for ny olie. Derudover er det også vigtigt at nævne, at man ikke skal bruge olie med smag (fx olivenolie) eller koldpressede olier, da de har en alt for dominerende smag.

Man kan variere sin mayonnaise lige som man har lyst til. Eksempelvis kunne det være med kapers, syltede grøntsager, karry, chili, krydderurter mm.

Chilli mayo
Vi valgte at lave vores egen udgave af chilli mayo. Vi startede med at lave grundopskriften på mayonnaisen og tilsatte ydeligere ½ udkogt kartoffel, 1 tsk paprika, 1 tsk chillipulver og 1 fed hvidløg. Mayonnaisen blev virkelig lækker og ville passe perfekt til et par krydrede kartofler eller som tilbehør til sushi. Her serverede vi den sammen med lidt hjemmebagt krydrebrød.

IMG_4281IMG_4285

Krydrebrødene er også virkelig simple at lave. Udgangspunktet var at få et lækkert og luftigt brød. Jeg måtte derfor glemme mine tanker om mit ellers foretrukne grove brød med mere næring og fibre. I stedet er brødet kun lavet på hvedemel, hvilket øger hævekvaliteten pga. dets høje indhold af gluten.

Det du skal bruge er:
3 dl lunkent vand
1/4 pk. gær
Hvedemel (eller evt. 50% groft mel)
Evt. lidt kerner
1 tsk salt

1. Gæren røres ud i det lunkne vand
2. Salten tilsættes
2. Mel hæles i og dejen æltes sammen indtil den har den rette konsistens. Den skal kunne æltes godt sammen uden af være for klistret eller tør.
3. Dejen hæver i en skål tildækket med et viskestykke i ca. ½-1 time
4. Dejen flettes til et brød og efterhæver i ½ time.
5. Brødet pensles med en blanding lavet af olie og krydderier efter behov (fx spidskommen, fennikel, peber, salt)
5. Det bages ved 20-25min.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Skyr med mango, passion og ingefær