Havregrød med banan, kanel, kokos og sprøde kakaonibs

Gulerods speltotto med gedeost

gulerods-speltottoFor ikke så længe siden, fik jeg en herlig gulerods risotto fra Grød i Torvehallerne til aftensmad, da jeg var på arbejde derinde. Den var helt fantastisk, og jeg har tænkt på den lige siden. Jeg forsøgte mig derfor med en speltotto i stedet for risotto for at øge fiberindholdet, og derudover var min udfordring også at få den krydret nok, i forhold til at den originale opskrift indeholder bouillon, hvilket ikke er tilladt på en Low Fodmap diet.

Det lykkes mig at lave en meget vellykket og smagfuld ret, og det sjoveste er, at retten faktisk blev lavet af mine rester i køleskabet. Jeg havde en hvidvin stående fra weekenden, forårsløg og en helt masse gulerødder, en pakke speltkerner som jeg ikke har gjort brug af i lang tid, parmesanost i fryseren og en smule gedeost.
Opskriften kan du finde nedenfor. Jeg har forsøgt at tage hensyn til de af jer der følger mig, og har brug for inspiration til en Fodmap venlig diet, men også til de af jer, der lever på ‘normalvis’.

Du skal bruge (ca. 4 personer):
500 g skrællede gulerødder
2 forårsløg (kun den grønne del, hvis den skal være Fodmap venlig)
2 fed hvidløg (kun aromaen fra dem)
200 g skyllede speltkerner
1½ dl tør hvidvin
1 liter vand (brug grøntsagsfon i stedet eller brug grøntsagsboullion hvis ikke den skal være Fodmap venlig)
1 dl revet parmesanost
En klat smør
Salt, peber og evt. soja

Topping:
Gedeost
1 gulerod
Frisk forårsløg
Græskarkerner

IMG_62001. Skær gulerødderne i mindre stykker og kog dem mørre i letsaltet vand. Blend dem derefter til en cremet puré
2. Skær forårsløgene i mindre skiver, varm en pande op og steg forårsløg og to fed hvidløg i lidt olie (De Fodmaps som findes i hvidløg, vil ikke komme ud i olie men kun i vand, da de Fodmaps der er vandopløselige vil ende ud i vandet på din pande, og tilføje det til maden. Steg derfor kun hvidløg i olie for at få lidt aroma fra hvidløgene i din speltotto) Fjern derefter begge hvidløgs fed fra panden igen.
3. Tilføj speltkernerne og lad dem stege med på panden
4. Tilsæt hvidvin og lad speltkernerne opsuge væsken
5. Kom dernæst vand (eller bouillon) på panden et par dl ad gangen, så speltkernerne når at opsuge væsken lidt efter lidt. Det tager minimum 20 min. før speltkernerne er blevet bløde. Krydr’ med salt og lidt soja, hvis ikke du har brugt bouillon (jeg brugte ca. 2 spsk soja)
6. Lad retten koge videre indtil den er al dente, og smag den til med salt og peber
7. Vend lidt smør, revet parmesan og gulerods puréen i speltottoen

Topping:
1. Riv en gulerod i lange strimler med en skræller og krydr’ strimlerne med lidt salt og peber. Kom strimlerne i ovnen på en bageplade med bagepapir og lad dem bliver gyldne og sprøde (hold øje med dem, så de ikke brænder på!
2. Varm en pande op og rist græskarkernerne i et par minutter
3. Top speltottoen med gulerodsstrimler, ristede græskarkerner, frisk forårsløg og gedost

Gulerodspuréen er med til at gøre speltottoen mere cremet, hvorved du kan skære en del ned på indholdet af smør. Retten kan også laves med almindelig risottoris, men jeg har valgt at lave min med speltkerner, da de indeholder en masse gode fibre, hele 6 g kostfibre pr. 100g. Derudover giver de også retten en smule mere bid, som jeg kun synes gør den bedre.

IMG_6213

4 kommentarer

 • Lækker opskrift. Den må jeg prøve 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • healthup

   Tak Johanne.
   Det synes jeg virkelig du skulle prøve, den er virkelig lækker og mættende for den sags skyld 🙂
   Kh. Christina

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke Kjeldgård

  Den ser da virkelig lækker ud! Helt klart en opskrift der skal prøves af snart 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • healthup

   Hej Rikke.
   Ja det er også en skøn ret til de kolde efterårsaftener. Lad mig endelig hører hvordan det går dig.
   Kh. Christina

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Havregrød med banan, kanel, kokos og sprøde kakaonibs