Banan chips

D-vitamin

Lige en blogopdatering ekstra i anledningen af dette skønne vejr! Hvor er det dog bare fantastisk at solen endelig titter frem, og humøret stiger i den grad. Vi må nyde det så længe det varer, men heldigvis er foråret startet, og sommeren er kun et par måneder væk 😀

D-vitaminVi har som mennesker brug for D-vitamin, da det har en afgørende betydning for vores optagelse af calcium, som vores knogler har brug for.

Betegnelsen vitamin bruges om organiske stoffer, der skal tilføres kroppen udefra, fordi vi ikke selv kan danne dem. Dog kan man godt danne D-vitamin i huden ved lys-eksponering, og det ville derfor være mere korrekt at kalde et provitamin end et vitamin.
D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, hvilket vil sige, at de ikke kan opløses i vand og udskilles med urinen. Det ophober sig derfor i kroppens fedtdepoter og ved en meget stor indtagelse, vil det medføre forgiftningstilstande i kroppen. Det er dog ikke noget, vi som danskere skal bekymre os om, da undersøgelser viser, at mange ikke får nok D-vitaminer.

Mangel på D-vitamin opstår oftest i vinterhalvåret, hvorfor man anbefaler os danskere, der lever heroppe nord på, at tage et vitamin tilskud af D-vitamin hver dag.
Derudover kan du få D-vitaminer ved at spise flere æg, fede fisk (fx makrel, sild, ål, laks, hellefisk), kød, mælk og ost.

D-vitamin indtages bedst til et måltid, som ikke er for fedtfattigt. Vitaminet er fedtopløseligt og skal derfor indtages sammen med måltider, der indeholder fedt for at kunne blive optaget i kroppen. Det er derfor meget praktisk, at vitaminet typisk kommer fra fede madvarer. På grund af fedtopløseligheden udskilles D-vitamin også i mælkefedtet i modermælken. Det gennemsnitlige daglige indtag af D-vitamin i Danmark er noget mindre end det anbefalede, så sørg især for at få spist fisk 2 gange i ugen, som sundhedsstyrelsen anbefaler, eller kom ud i det gode vejr, når vi ellers er så heldige at solen kommer frem.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Banan chips