Resultater af Yoyo-test

Glutenfri periode

Jeg har før været inde på, at min mave ikke altid opfører sig helt optimalt. Jeg blev sidste sommer konstateret laktoseintolerant, som jeg ikke vil uddybe nærmere i dette indlæg, men i kan i stedet læse meget mere lige her. Efter konstateringen var jeg en blanding af at være frustreret over ikke længere at kunne spise eller drikke mælkeprodukter med laktose, men samtidig også enormt lettet over at have fundet ud af, hvad der var galt med min mave…. troede jeg! Men så nemt skulle det ikke være. Jeg afholdt mig fuldstændig fra det i nogle måneder, og synes ikke det havde en betydelig virkning.

LOW FODMAP
Da laktoseafholdelsen ikke hjalp mig, begav jeg mig ud i Low Fodmap kuren, som jeg havde hørt og læst en masse om. Fodmap er en forkortelse for Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols – som alle er en bestemt type kulhydrater, som diæten fjerner fra kosten da man mener, at de irriterer tyktarmen. Der er en række fødevarer, man skal undgå, især hvede- og mælkeprodukter, og således kan man vha. diæten finde frem til, hvilke fødevarer ens mave ikke tåler eller hvor grænsen for visse fødevarer går, før maven begynder at brokke sig. Diæten skulle altså give ro i maven.
Jeg var på diæten i 7 uger. Jeg husker de 2 første uger som de hårdeste, fordi der var SÅ mange fødevarer man ikke måtte spise. Men heldig var jeg gået på den sammen med en veninde, hvilket var enormt motiverende for os begge. Diæten gjorde, at jeg lærte enormt meget omkring mig selv og mine begrænsninger på visse fødevarer. Eksempler på fødevarer jeg begrænser mig på i dag er: løg, hvidløg, chili, æbler, kaffe, kål, rå grøntsager, for mange fibre, nødder, tørret frugt, vand/sodavand med brus, tyggegummi og generelt sødemiddel. gluten free

Glutenfri periode
Selvom jeg prøver at begrænse mig på overstående fødevarer, synes stadig at jeg til tider kan have det skidt. Jeg hader at begrænse mig selv på at skulle spise nogle fødevarer, da min madelskende hjerte er kæmpe stort, men hvis du derimod skal til at begrænse dig selv i hverdagen og aflyse aftaler, fordi din mave ikke vil samarbejde, er det så det værd at spise noget, du ved den ikke tåler?
Her på det sidste har jeg gået og tænkt over at holde mig fra gluten i en periode igen. På Low Fodmap diæten husker jeg tydeligt, hvor mindre oppustet min mave var, fordi jeg jeg holdt mig helt fra alle meltyper, derunder kage, brød og pasta. Jeg vil give det en chance igen, og se om jeg kan holde mig fra det i en periode, og se om det gør, at jeg får det bedre. Jeg er forlængst blevet testet for glutenallergi, men den viser ikke noget. Jeg er klar over at man kan reagere på gluten, selvom testen viser, at man ikke er intolerant. Derfor vil jeg give det en ekstra chance, for hvis det viser sig at hjælpe, er det bestemt det hele værd!

Lever nogen af jer glutenfrit? Har i nogle gode erfaringer i kan dele med mig og andre nybegyndere? 

4 kommentarer

 • Jeg har levet glutenfrit i 2 år selvom jeg ikke har en diagnose. Det er dog ikke så vigtigt for mig, det vigtigste er, at jeg kan mærke hvor godt min krop har det! Jeg kan godt smage en bid af en kage eller tage en smule soya på min wok, men ellers lever jeg af naturlig glutenfri madvarer og tilføjer i ny og næ en glutenfri produceret vare såsom knækbrød. Det har været helt fantastisk for mit velvære og faktisk slet ikke så besværligt da jeg først fik opbygget et lager af gode varer herhjemme, begyndte at bage proteinmuffins og nøddeknækbrød selv, og generelt bare har vænnet mig til at bygge mine måltider op omkring naturligt glutenfri fødevarer.

  Jeg glæder mig til at følge din glutenfri periode herinde 😀

  Anna – http://wonderwomanwannabe.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • healthup

   Hej Anna.
   Hvor er det dejligt du skriver, altid godt at høre fra andre der er i samme båd, og især at høre at det virker for dig. Jeg har førhen holdt mig fra det i 7 ugers tid, så jeg ved at det virker, så nu giver jeg det en chance mere. Jeg har dog problemer med at tåle for mange nødder (med henblik på din anbefalelse af nøddebrød), det brokker din mave sig ikke over?
   Jeg tror helt klart også det bliver bedre med tiden, så længe man får planlagt sine måltider.
   Tusind tak 🙂
   Kh. Christina

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna A

  Jeg har holdt mig fra det i en uges tid, men synes ikke at mærker den helt store forskel nu. De første to dage havde jeg det fantastisk, men så gik det bare tilbage i det normale. Ved du om det er normalt at det godt kan gøre sådan i starten?
  Kh Anna

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • healthup

   Hej Anna.
   Er erfaring kan det tage lang tid, uger, måneder – vi er alle forskellige og det handler nok også om, hvor hvor meget gluten din krop kan tåle. Jeg ville helt klart give det en chance hvis jeg var dig. Jeg har været foruden gluten i 1 1/2 uge nu, og der er ikke sket de store forbedringer endnu, men jeg tror stadig på, at de kommer. Er du blevet testet for gluten intolerance?
   Kh. Christina

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Resultater af Yoyo-test