Teen Battle Chef kræver research

Kalorier er små dyr der spiser mit tøj om natten

Her i USA bliver alt nærmest gjort op i kalorier. Der er nemlig et krav til fastfood kæderne om, at de skal deklarere deres menuer med, hvor mange kalorier de indeholder. PERSONLIGT IRRITERER DET MIG GRÆNSELØST, fordi jeg konstant bliver konfronteret med antallet af kalorier i den ret, kop kaffe, kage, eller hvad jeg nu end vælger at købe med mig på farten.
Her i NYC spiser vi meget ude, nærmest hver dag, men hjemme i Danmark sker det ikke nær så ofte. Når jeg går ud derhjemme, bestiller jeg altid lige præcis hvad jeg har lyst til, uden at tænke over, hvor sundt eller usundt det nu er. Det giver mig virkelig dårligt samvittighed at jeg hele tiden bliver mindet om kalorieindholdet, og jeg kan mærke, at jeg bevidst vælger det fra, hvor kalorietallene er høje. Faktisk vil jeg helst ikke vide noget om, hvor mange kalorier jeg indtager, når jeg spiser et stykke kage, men i stedet nyde at jeg har givet mig selv ‘lov’ til det.

Men hvad skal alle de kalorietal gøre godt for, når man derudfra ikke kan se fordelingen af makro- og mikronæringsstoffer? Man får hverken noget at vide om hvor mange fibre en sandwich kunne indeholde, om indholdet af fedt er af den sunde slags eller usunde slags, hvor højt sukkerindholdet måtte være, hvor mange vitaminer en salat indeholder osv…

calories

400 millioner voksne mennesker verden over lider ifølge WHO af alvorlig overvægt. I USA er det hver 3. amerikaner, der har problemer med overvægt. Problemet er altså meget stort, og derfor forsøger man i USA at gribe ind, ved at oplyse kalorieantallet hos fastfood kæder.
Ud fra undersøgelser kan vi se, at de lavtuddannede ofte er de mest overvægtige mennekser. Jeg ved det hurtigt kan blive meget generaliserende, men det er nu engang hvad undersøgelser viser. Netop de lavtuddannede i USA, spiser ofte fastfood fordi de hverken ikke har råd, tid eller lyst til at lave mad, og derfor menes det at være et godt sted at gribe ind. Oplysningerne om kalorieindholdet handler om, at få en vis form for kontrol over det vi indtager i løbet af en dag, så vi bevidst kan vælge de sunde alternativer. MEN for at kunne forholde sig til antallet af kalorier, må man i forvejen have en viden om, hvor mange man har brug for i løbet af en dag. Det hjælper altså ikke dem, der ikke allerede har forståelsen, hvilket jeg vil mene, at mange storforbrugere af fastfood kæderne ikke har.
Måske gør det en forskel for en lille gruppe af overvægtige amerikanere, men i det store hele, tror jeg bestemt ikke det kommer til at mindske antallet af svært overvægtige amerikanere betydeligt.

Jeg er enormt glad for at få lov til at arbejde på et projekt, som Teen Battle Chef, der virkelig går ind og giver børnene viden omkring madvaner og hygiejne samt styrker deres færdigheder i et køkken. Med sådan nogle projekter tror jeg virkelig, at man kan komme mere længere med!

Hvordan er jeres forhold til kalorier? Er det noget i er opmærksomme på og tæller?
Hvad tænker i om oplysninger af kalorier på fastfood kædernes menuer? Burde vi også have det derhjemme på alle vores fastfood steder – ville det være en rar kontrol for jer, eller ville det drive jer til vanvid?

2 kommentarer

 • Ida

  Jeg kan sagtens sætte mig ind i, hvad du mener med at det kan være irriterende, når man spiser ude. Jeg lever selv meget sundt i hverdagene, og vil derfor gerne kunne vælge lige, hvad jeg har lyst til, når jeg spiser ude.
  Men jeg synes, først det ville belastende, hvis alle cafeer osv oplyste kalorieindholdet. Det er fint for mig at fastfood kæder gør det, da det gør folk mere opmærksomme. Men kan bedst lide det som McD gør, hvor man selv aktivt skal finde det på nettet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • healthup

   Lige præcis Ida! Men ja der kan man selv vælge det af interesse i stedet for at få de skade tal smidt i hovedet 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Teen Battle Chef kræver research